Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς ΤΖΑΜΑΛΑΡΗΔΕΣ η "ΚΑΜΗΛΑ" στη Γαλάτιστα

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της ΚΑΜΗΛΑΣ στη Γαλάτιστα. Μόνο όσο πάει και τίποτα δεν θυμίζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ "ΚΑΜΗΛΑ". Οι πολλές παρεμβάσεις - προσθήκες νέων δρόμενων άσχετων με το έθιμο και αφαίρεση των πατροπαράδοτων- κάνουν ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ την "ΚΑΜΗΛΑ".
Η "ΚΑΜΗΛΑ" είναι "δεμένη"  με τους ΤΖΑΜΑΛΑΡΗΔΕΣ. Πέρυσι δεν είχε ντυθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Φέτος ΕΝΑΣ και αυτός καβάλα στο άλογο του.
Το έθιμο πρέπει να γυρίσει στις ρίζες του.
Να σταματήσουν ΟΛΕΣ οι παρεμβάσεις για να αποκτήσει την αίγλη του είχε.
Αλογα στο έθιμο δεν υπήρχαν. Ούτε την πρώτη μέρα ΟΥΤΕ τη δεύτερη.
 Θα μπορύσε κανείς να δεχτεί τα άλογα τη δεύτερη μέρα του "ΓΑΜΟΥ" μια και στους πατροπαράδοτους γάμους υπήρχε η "ΚΑΒΑΛΑΡΙΑ".
Αν και στο έθιμο δεν υπηρχαν "ΝΤΥΜΕΝΕΣ" γυναίκες να χορεύουν θα μπορύσε κανείς να το ανεχτεί την πρώτη μέρα. Στο "ΓΑΜΟ" δένει αυτή η προσθήκη.
Αλλά ευτυχώς που υπήρχαν και οι γυναίκες και έτσι έγινε το έθιμο. Τελικά αν περιμένουμαι απο την νεολαία να κρατήσει τα έθιμα και να τα αναδείξει ..... "ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ"

2 σχόλια:

Ασπρομαυρη Γαλατιστα είπε...

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΕΧΕΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΖΑΜΑΛΑΡΗΔΕΣ,ΝΤΥΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟΛΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ... ΕΠΙΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ,ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ!!! ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!!! ΕΝΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΝΕΟΣ!!!

tseligas είπε...

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα.
Θα διαφωνήσω σε ένα.
ΤΖΑΜΑΛΑΡΗΣ πέρυσι, και αναφέρομαι στην ΚΑΜΗΛΑ και όχι στο "ΓΑΜΟ", ΔΕΝ ΝΤΥΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.
Φέτος ΕΝΑΣ και αυτό καβάλα στο άλογο.
"ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ" είναι στην πρώτη παράγραφο σου. Καλέστε με όποτε θέλετε να μιλήσουμε για την ΚΑΜΗΛΑ διαχρονικά.
Δεν εχω πρόβλήμα ούτε στα γραφεία σας ούτε οπουδήποτε αλλου.