Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

"Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή"


"Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων
Βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής και της οικονομίας, νευραλγικοί κλάδοι, δίκτυα και υποδομές, φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας, η όποια κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών πηγαίνει για εκχώρηση στα μονοπώλια και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Οι λεγόμενες συμπράξεις ανάμεσα σε κράτος και τα μονοπώλια, που είχε κάνει παντιέρα και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ, μπαίνει ξανά στην ημερήσια διάταξη, ειδικά σε περιπτώσεις που οι σχεδιαζόμενες «επενδύσεις» μπορεί και να προσκρούσουν σε νομικά και άλλα κωλύματα.
Ο ποσοτικός στόχος τους είναι για 20 δισ. ευρώ, αλλά η ουσία βρίσκεται στη μαζική εκχώρηση άπλετου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια και τις άλλες μερίδες της. Καλύτερος κράχτης των μονοπωλίων είναι τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης.
Στις προτεραιότητές τους για το επόμενο διάστημα μπαίνουν: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (σύμβαση επέκτασης), Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, Καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ) κ.ά. Πιο συγκεκριμένα:
ΟΣΕ: Πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε «στρατηγικό επενδυτή», που θα αναλάβει και τη διοίκηση - εκχώρηση σε ιδιώτες των εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο Πεδίο και στη Θεσσαλονίκη - κλείσιμο «ζημιογόνων δρομολογίων» - παραχώρηση σταθμών και ακινήτων σε ιδιώτες.
Λιμάνια: Σήμερα το Δημόσιο έχει το 74% σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και το 100% στα «περιφερειακά λιμάνια». Το σκηνικό ανατρέπεται πλήρως με τη δημιουργία μιας ή περισσότερων εταιρειών, όπου θα συγχωνευθούν τα λιμάνια της χώρας. Η νέα ή οι νέες εταιρείες θα περάσουν σε ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης προβλέπουν «συμπράξεις» με ιδιώτες και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λιμάνια.
Αεροδρόμια: Για το «Ελ. Βενιζέλος» εξετάζουν τη δυνατότητα παραπέρα εκχώρησης ποσοστών του Δημοσίου. Επίσης, τη χρονική επέκταση της σημερινής σύμβασης παραχώρησης στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Κολεγιές και συμπράξεις με ιδιώτες ετοιμάζουν και στα «περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας».
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Θα εκχωρήσουν και νέα πακέτα σε ιδιώτες. Στις προθέσεις τους είναι και νέα συγχώνευση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και επαρχιακών εταιρειών.
Ενέργεια: Ξαναμοιράζουν την τράπουλα, εκχωρώντας ποσοστά ή προχωρώντας σε συμπράξεις με ιδιώτες σεΔΕΗ - ΔΕΠΑ - ΕΛΠΕ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση του 35,5% των μετοχών, το σύνολο του κρατικού πακέτου που έχουν απομείνει στα ΕΛΠΕ, έναντι ποσοστού 41% που κατέχει σήμερα ο όμιλος του Λάτση.
Επικοινωνίες: Πώληση ποσοστών στα ΕΛΤΑ.
Ακίνητη περιουσία: Στις άμεσες προτεραιότητες μπαίνουν το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, επίσης περιοχές φιλέτα στην Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας."

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: