Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

«Ουκ επί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται αλλά περί αρετής…..»


Σε λίγες μέρες ξεκινάνε οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ του Λονδίνου.
Τα μάτια της ανθρωπότητας θα είναι στραμμένα εκεί.
Όσοι ήταν να πάρουν το …εισιτήριο για τους αγώνες το πήραν.
Οι αποστολές των χωρών άρχισαν και φτάνουν στο Λονδίνο.
Η ελληνική είχε πρόβλημα με το ζεστό νερό στο Ολυμπιακό χωριό. Σκωτσέζικο ντους τους κάνανε.
Είχαμε και την πρώτη απώλεια σε αθλήτρια. Κόπηκε- αλήθεια ποιος ή ποιοι αποφάσισαν το ….κόψιμο της - μετά την …ατάκα που ανέβασε στον ιστότοπο της που θεωρήθηκε ρατσιστικό.
Πρέπει  να δώσετε στη δημοσιότητα τη σχετική απόφασή σας για να δούμε αν έχουν τηρηθεί οι κανόνες με ονόματα και ιδιότητες.
Εμείς οι Έλληνες στον προφορικό μας λόγο ανάλογα με τον τρόπο που λέμε κάτι, το ύφος, τις κινήσεις του σώματος δίνουμε και μια διαφορετική ερμηνεία  σαυτό που λέμε.
Π.χ.- και ζητώ συγνώμη για τη λέξη-όταν πούμε κάποιον ΜΑΛΑΚΑ, ανάλογα το πώς θα την χρωματίσουμε τη λέξη είναι από φιλοφρόνηση μέχρι βρισιά. Όταν όμως την γράφουμε έχει μια και μόνη ερμηνεία.
Εδώ την …πάτησε η κ. Παπαχρήστου . Αν την έλεγε την ατάκα είμαι σίγουρος πως κανένας δεν θα την έλεγε ρατσίστρια –ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ- αλλά όταν ακόμα και όταν αντιγράφουμε κάτι από οπουδήποτε αλλού, ακόμα και όταν αναφέρουμε την πηγή και δεν το αποδοκιμάζουμε, σημαίνει ότι το αποδεχώμαστε- και την φάγανε τα μπλοκ.
Στις 31 Ιουλίου 2008 είχα αναρτήσει, εν όψει των Ο.Α. του Πεκίνου ένα άρθρο με τίτλο: "Ο αθλητισμός είναι πράξη αυτογνωσίας...
Εν  όψει λοιπόν των Ο.Α. του Λονδίνου ας θυμηθούμε το τι έπρεπε να διαθέτει ένας αθλητής για να μπορέσει να πάρει μέρος στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. 

(Αντιγράφω από το άρθρο εκείνο)
 «……ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΡΕΠΕ να διαθέτει όλα τα παραπάνω για να δαμάσει την ανταρσία της φύσης και να οδηγήσει το «ΟΛΟΝ» του στην «ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ ΖΩΗΝ». Να βιώσει τον σεβασμό, την επιμέλεια, την ηθική διαβίωση, την αξία του αντιπάλου, την υπακοή στους έχοντες μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία. Να βιώσει το Ολυμπιακό Δίκαιο που εμπεριέχει όλες τις ακατάλυτες αξίες της ζωής.
ΕΠΡΕΠΕ ΑΚΟΜΑ:
«Να γυμναστεί τουλάχιστον 10 μήνες νωρίτερα, να μην είχε χαρακτηριστεί ως άτιμος, ιερόσυλος, ρίψασπις, τρέσσας, κλέπτης, να μην είχε διαπράξει έγκλημα, να ήταν ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, να μην είχε ασεβήσει κατά ιερέων και βωμών».
Μόνον αν είχε όλα τα παραπάνω μπορούσε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και κατ΄ επέκταση σε όλους τους άλλους αγώνες που γινότανε στις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, αγώνες που τους διέκρινε η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.
«Ουκ επί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται αλλά περί αρετής…..», αφού ήταν κοινωνικό βίωμα ότι «η αρετή ουκ εκ χρημάτων γίγνεται».
Να πως περιγράφει την ανιδιοτέλεια ο Σόλωνας στην προσπάθεια του να εμφυσήσει στον βάρβαρον Ανάχαρσιν την Ολυμπιακή αγωγή: «Ολυμπίασιν μεν στέφανος, Ισθμοί εκ πίτυος, εν Νεμέα σε σελίνων, Πυθοί μήλα των ιερών του Θεού, παρ΄ημίν Παναθηναίοις το έλαιον εκ της μορίας»
Ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε στο: http://tseligas-daskalos.blogspot.gr/2008/07/blog-post_31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: