Κυριακή 26 Μαΐου 2013

SUPER LEAGUE:Γνήσιο καπιταλιστικό προϊόν



Με την ολοκλήρωση (2/6) των play offs, «πέφτει» η αυλαία στο φετινό πρωτάθλημα επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Super League. Μια διοργάνωση αντανάκλαση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Κουβαλάει το... DNA του, εμφορείται από τις αγοραίες «αξίες» και τις πρακτικές του, είναι γνήσιο προϊόν του καπιταλισμού.
Βασικός του στόχος - μέσω της εκμετάλλευσης/αλλοτροίωσης του λαοφιλέστατου αθλήματος - τα (αναλογικά) κέρδη, οικονομικά και άλλα, των αρχόντων του. Χαρακτηριστικά του η εκμετάλλευση, η ανισομετρία, η ανισονομία, η σήψη κλπ. Γίναμε ξανά μάρτυρες μιας ιλαροτραγωδίας, με μόνιμα και έκτακτα στοιχεία αλλά πάντα το ίδιο μοτίβο. Με τους ίδιους (είτε ως ιδιότητα, είτε ως πρόσωπα) πρωταγωνιστές.
Επιβεβαιώθηκε ότι (και) η βιτρίνα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου αποτελεί -και στην Ελλάδα- μια τεχνητή φούσκα. Απροκάλυπτη και αγωνιώδης ήταν η προσπάθεια πολιτικών και αθλητικών παραγόντων να προσδώσουν νομιμοφάνεια, κύρος και μέλλον, στο υπό κατάρρευση μοντέλο.
Ολα -κατά την προπαγάνδα τους- γίνονται για το καλό του αθλήματος και των ομάδων. Η αλήθεια είναι πως γίνονται για το «προϊόν» και τις επιχειρήσεις. Εφαλτήριο και στόχος τους είναι η προστασία του μοντέλου και η διαφύλαξη των συμφερόντων που διακυβεύονται. Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν, κινούνται και θα κινούνται. Με ή χωρίς καπιταλιστική κρίση........................
(Η συνεχεια εδω:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/5/2013&id=14581&pageNo=7&direction=1)

Δεν υπάρχουν σχόλια: