Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Για τα 43 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973

Σε ανακοίνωση για τα 43 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973 το Γραφείο Τύπου της ΚΕτου ΚΚΕ αναφέρει:

«Η συμπλήρωση 43 χρόνων από το λαϊκό ξεσηκωμό, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, βρίσκει το λαό μας τσακισμένο από τα μνημόνια, τη φτώχεια, την ανεργία, βρίσκει τη χώρα μπλεγμένη σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και της όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή και με τεράστιους κινδύνους για το λαό. Συναινεί στην προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο.
Η στρατιωτική δικτατορία, ως ακραία μορφή της αστικής εξουσίας, διά "πυρός και σιδήρου" υπηρέτησε με συνέπεια τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού, από το 1967 έως το 1974. Χτύπησε τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Έδωσε νέα προκλητικά προνόμια στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Το ρόπαλο, ο χαφιές, η φυλακή, η εξορία, ο θάνατος ήταν η "σιδερένια φτέρνα" του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις γιορτασμού και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να υψώσουν ανάστημα ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας που γράφεται με την "πένα" του κεφαλαίου και των κάθε λογής εκπροσώπων του.
Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.
Να αποκρούσουν, όμως, και όσους διαστρεβλώνουν την ουσία και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που αποκρύπτουν τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής, του Πολυτεχνείου.
Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υποδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τις μέρες γιορτασμού του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους στο θέμα του χρέους και της διαπραγμάτευσης, που έφερε το 3ο μνημόνιο.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στα στρατοδικεία και τις εξορίες. Η ηρωική στάση του ΚΚΕ έγινε κατορθωτή σε συνθήκες που το Κόμμα έδινε τη μάχη ενάντια στη διαβρωτική και διαλυτική δράση του οπορτουνισμού, ανασυγκροτούσε τις Οργανώσεις του, ίδρυε την ΚΝΕ.
Η μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αποδείχθηκε ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αυτό που ζει ο λαός μας με την οικονομική κρίση δεν είναι προϊόν μιας "κακής διαχείρισης" των χρόνων της μεταπολίτευσης, όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα. Ούτε φυσικά λύση είναι η "νέα μεταπολίτευση" που προβάλλουν, εννοώντας ουσιαστικά το πλήρες ξερίζωμα των όποιων κατακτήσεων και δικαιωμάτων έχουν απομείνει και την προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, που οδηγεί μόνο στην αντίδραση και την οπισθοδρόμηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η πείρα αποδεικνύει ότι το κύριο για το εργατικό κίνημα και το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, σε κάθε φάση και καμπή της Ιστορίας, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό, όταν στο στόχο της έχει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: