Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Φέρνει περικοπές στα εφάπαξ, αυτόματες κατασχέσεις, κατάργηση φοροαπαλλαγών και άλλα σκληρά μέτρα

Nέες περικοπές στα εφάπαξ, αυτόματες κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατάργηση φοροαπαλλαγών, πλαφόν στη μισθολογική δαπάνη και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2020 είναι μόνο μερικά από τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Οι αντιλαϊκές αυτές παρεμβάσεις θα προστεθούν στις αντεργατικές ανατροπές που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, το κείμενο που έστειλαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, περιλαμβάνει μέτρα που σχετίζονται με την υλοποίηση του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου, αλλά θα προσθέσουν νέες επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το κείμενο που αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης προβλέπει:
- Αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τις νέες ασφαλιστικές παραμέτρους και τους ενιαίους κανόνες, με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Μάλιστα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην προσωπική διαφορά.
- Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ.
- ‘Άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.
- Συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία για την είσπραξη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
- Δημιουργία ειδικού λογισμικού το οποίο θα επιτρέπει αυτόματη είσπραξη οφειλών και αυτόματες κατασχέσεις για όσους οφείλουν στο Δημόσιο.
- Διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη, με διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
- Τοποθέτηση μηχανημάτων POS μέχρι τον Ιούνη του 2017.
- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνη του 2017.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές από τη φορολογική διοίκηση και την τεχνική βοήθεια.
- Να θεσπιστούν στο Μεσοπρόθεσμο 2017-2020 όρια για τη μισθολογική δαπάνη και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τα οποία θα είναι συνεπή με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
- Να εγκριθεί νέος νόμος για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων. Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να έχουν ως πρότυπο τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο για ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ενώ θα πρέπει να προκύψει όφελος για τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: