Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

“Η ανάπτυξη τους Ολυμπιάδας περνάει μέσα από σοβαρά έργα υποδομής κι ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου”.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα

Ευρεία σύσκεψη με τοπικούς φορείς και πολίτες πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα στην Ολυμπιάδα, σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Την Κυριακή Μάλαμα συνόδευσε ο πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη Γεώργιος Ζουμπάς κι ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Γκοντίνος. Στην πολύωρη ανοικτή σύσκεψη τέθηκαν πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, τις υποδομές, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. ​

Ως προς το θέμα των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων αναλύθηκαν μια σειρά από ουσιαστικά και τεχνικά θέματα, συζητήθηκαν προτάσεις και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης μέσων για να προσπεραστούν γραφειοκρατίες και να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα. Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό της ανάπτυξης του πολιτιστικού κι επιστημονικού τουρισμού στην περιοχή, μέσα από την δημιουργία ενός σύγχρονου Αριστοτελικού Κέντρου, στη βάση της πρότασης του πολιτιστικού συλλόγου, το οποίο θα ακτινοβολεί την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής σε ολόκληρο τον κόσμο και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Ολυμπιάδας. 

Το τρίτο ζήτημα που τέθηκε, ήταν το θέμα του παραλιακού πεζόδρομου της Ολυμπιάδας και τα προβλήματα που υπάρχουν με την οριοθέτηση της ζώνης λιμένα. Όπως τονίστηκε από τον τοπικό κόσμο, εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα γραφειοκρατικά προβλήματα, σε σχέση με την χάραξη του παλαιού αιγιαλού και την οριοθέτηση της ζώνης λιμένα, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν προσχώματα σε εμπορικές χρήσεις, επί ενός πεζοδρόμου, ο οποίος υπάρχει εδώ και δεκαετίες. 

Τέλος, εκφράστηκαν πολύ σοβαρές ανησυχίες από φορείς του τουριστικού κι εμπορικού κόσμου της Ολυμπιάδας, σε σχέση με τους πρόσφατους σχεδιασμούς για αδειοδότηση μιας πολύ μεγάλης μονάδας υδατοκαλλιέργειας, ακριβώς κάτω από τα Αρχαία Στάγειρα. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως τονίστηκε, θα υποβαθμίσει ραγδαία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και το περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη ελέγχου διαφάνειας των διαδικασιών της συγκεκριμένης αδειοδότησης. 

Η Κυριακή Μάλαμα, τόνισε ότι όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση θα αποτελέσουν τη βάση για επόμενες στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Όπως υπογράμμισε, η δημιουργία του Αριστοτελικού Κέντρου, στη βάση των σχεδιασμών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση ανάπτυξης για την Ολυμπιάδα, η οποία θα προσφέρει στους πολίτες και μία εναλλακτική επιλογή εργασίας κι απεξάρτησης από καταστροφικές επενδύσεις . Σε σχέση με το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, υπογράμμισε την διαθεσιμότητα της για συνέχιση και κλιμάκωση της πίεσης προς τη δημόσια διοίκηση, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η δημόσια διοίκηση να κωλυσιεργεί και να καταφεύγει σε δικαιολογίες, αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπιστους. Τέλος, ως προς το ζήτημα της αδειοδότησης της φαραωνικής μονάδας υδατοκαλλιέργειας κάτω από τα Αρχαία Στάγειρα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της και δεσμεύτηκε να διερευνήσει το ζήτημα, άμεσα, μέσα από στοχευμένη παρέμβαση σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου.


-- 
Γραφείο Κυριακής Μάλαμα
Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ
Αν. Τομεάρχη Μακεδονίας - Θράκης ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: