Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Δήλωση Θανάση Γκώγκου, μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ για το ποινολόγιο των ανέργων

 Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πέρασε κατά πλειοψηφία ένα άθλιο και απαράδεκτο άρθρο που προβλέπει ποινές και κυρώσεις για τους ανέργους, κάτω από τον τίτλο «εξειδίκευση των αμοιβαίων υποχρεώσεων της ΔΥΠΑ και των αναζητούντων εργασία, καθώς και των συνεπειών που απορρέουν από αυτές». Πρόκειται για άρθρο που βασίζεται στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ «δουλειές ξανά», νόμο που για να ψηφιστεί αξιοποιήθηκαν τερατώδη ψέματα γύρω από τα «ωφελήματα» των ανέργων προκειμένου να περάσει το απαράδεκτο ποινολόγιο καταρχάς ως νόμος.

 

Σήμερα ήρθε η εξειδίκευση του! Το συγκεκριμένο άρθρο αντιμετωπίζει τα θύματα ως θύτες και εν δυνάμει παραβάτες. Δημιουργεί μια σύνθετη και ασφυκτική κατάσταση για τον κάθε άνεργο που θα «πρέπει» να νιώθει υπόλογος που δε βρίσκει μεροκάματο, που θα «πρέπει» να αποδεικνύει ότι είναι σταθερά άνεργος και πως ψάχνει αδιάκοπα για δουλειά, να δέχεται ασυζητητί ότι θέση και πρόγραμμα κατάρτισης του προταθεί, προκειμένου να μην τιμωρηθεί. Θυμίζουμε πως η «μόνιμη-σταθερή εργασία» είναι έξω από τον προσανατολισμού του Οργανισμού αφού και οι όποιες ρήτρες που είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία έστω και για 6-12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτες.

 

Κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις επιχειρούν με το μαστίγιο και το καρότο να δώσουν στην επίσημη πολιτική της ανακύκλωση της ανεργίας στοιχεία εξαναγκασμού, εκβιασμών, τιμωρίας. Παράλληλα προσφέρουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διάφορα τρωκτικά-παράσιτα της ανεργίας που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία.

 

Είναι προκλητικό πως την ώρα που χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για τις «επενδύσεις» τους και την επόμενη στιγμή πετιούνται στο δρόμο οι εργαζόμενοι τους, με χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ο Οργανισμός που υποθετικά θα φρόντιζε και θα υποστήριζε τους ανέργους, τους αντιμετωπίζει συνολικά με τον μπαλτά, με ύφος διατυπώσεων-κυρώσεων που συναντάς στο στρατό, με ένα σύνθετο πλέγμα τιμωριών που ξεκινά από το σταδιακό κόψιμο του επιδόματος ανεργίας, την πλήρη διαγραφή από τα μητρώα ανέργων ως και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

 

Θυμίζουμε ότι η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι ο Οργανισμός που επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό ως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από τα 400€, που επιδοτεί τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ το οποίο δίνεται και αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον τα εισοδηματικά κριτήρια είναι η καθοριστική παράμετρος για όλες τις παροχές του οργανισμού (διακοπές, βιβλία, προγράμματα κοκ). Δηλαδή υπάρχει παντού κόφτης! Κόφτης στις ανάγκες και στην προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δε μπορεί να την παραποιήσει. Το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων που έχουν περάσει στις ουρές και στις ηλεκτρονικές λίστες του ΟΑΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μέσα από τα σωματεία, από τους συλλογικούς φορείς τους, είναι ανάγκη με τους αγώνες τους και τη δράση να απορρίψουν αυτήν την αθλιότητα! Κανένας άνεργος δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την ανεργία του, κανένας άνεργος δε χρειάζεται να αποδεικνύει στους εκμεταλλευτές του, την καθημερινή «οδύσσεια» που περνάει για να βρει εργασία, για να τα βγάλει πέρα, για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.

 

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ να απαντήσουν με τους αγώνες τους στην απαράδεκτη εξέλιξη, να καταργηθεί το ποινολόγιο των ανέργων!

 27/9/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: