Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ομαδικές απολύσεις στα έργα της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

 Την ομαδική απόλυση 92 εργαζομένων στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής στην εταιρεία «EDILMAC» (εργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε») που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τον τερματισμό της σύμβασης έργου που είχε με την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εργαζόμενοι αυτοί οδηγούνται στην ανεργία, σε συνθήκες μάλιστα εκτίναξης της ακρίβειας και δραματικής επιδείνωσης της ζωής της εργατικής οικογένειας.

Οι ομαδικές απολύσεις αυτές βασίζονται στην αντεργατική νομοθεσία και νομολογία της ΕΕ (οδηγία 98/59/ΕΚ, απόφαση C‑201/15 του ΔΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις στη “Lafarge” - ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Τσιμέντα Χαλκίδας) και στην αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ (ν. 1387/1983, τροποποιήσεις των ν. 2874/2000, 3863/2010 και άρθρου 17 ν. 4472/2017). Είναι αποτέλεσμα της νέας «επενδυτικής σύμβασης» που υπέγραψε η εταιρεία το προηγούμενο έτος με τη κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η ομαδική απόλυση των εργαζομένων πραγματοποιείται μάλιστα σε περίοδο εκτίναξης των κερδών της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που θησαυρίζει πουλώντας σε τιμές στα ύψη τα μεταλλεύματα (χρυσό, άργυρο κ.ά.) που εξορύσσουν οι εργαζόμενοι με σκληρή δουλειά, σε εξαιρετικά αντίξοες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.

Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», με τη στήριξη του κράτους, αν και είναι η πραγματική εργοδότρια, αναθέτει την εξόρυξη σε διάφορες εταιρείες - εργολάβους που επιβάλλουν στους εργαζόμενους συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, ενώ παραμένει στο απυρόβλητο, απαλλαγμένη από τις υποχρεώσεις της.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις:

« Πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή:

- Στις μεθοδεύσεις της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που συνδέεται με το ελληνικό δημόσιο με «επενδυτική συμφωνία» και που μέσω εργολαβικών συμβάσεων καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της απέναντί τους;   

- Στο δίκαιο αίτημα των 92 εργαζομένων και των οικογενειών τους να μην απολυθεί κανείς από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα και να απορροφηθούν στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ;».

07/10/2022                                     Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: