Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Άρχισε και ετοιμάζεται η "ΚΑΜΗΛΑ" στη Γαλάτιστα

Άρχισαν τα .....προεόρτια της "ΚΑΜΗΛΑΣ"
Στην έξοδο της Γαλάτιστας προς Πολύγυρο στην αλάνα του "ΦΙΛΙΠΠΑ" οι διοργανωτές του εθίμου υποδέχονται τους επισκέπτες της Χαλκιδικής.


Ελπίζουμε το φετινό έθιμο να "ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΥ ΚΑΙ ΚΑΛΙΤΕΡΟ" αν και εδω που τα λέμε τις τελευταίες δεκαετίες από ΕΘΙΜΟ έχει γίνει ΠΑΝΥΓΗΡΑΚΙ.
Οι διάφορες προσθέσεις δρώμενων που βάζουν κάθε φορά, κάνει αγνώριστη την "ΚΑΜΗΛΑ". (Γράψαμε σχετικά σε παλιότερες επίκαιρες αναρτήσεις).
Κάποιες προσθέσεις ( άλογα, ντυμένες γυναίκες, κλπ) δένουν την επόμενη μέρα, ΟΧΙ όμως και την πρώτη.
Στην πρώτη μέρα υπήρχαν ΜΟΝΟ Τζαμαλάρηδες (φουστανελάδες) και ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Μόνο ένας γάιδαρος με διόφτια για να βάζουν μέσα τα λουκάνικα, παστό, ψωμί και άλλα "καλούδια" που δίναμε οι κάτοικοι. Και  με τα οποία γλεντούσε ΟΛΟ το χωριό στις επόμενες μέρες μέχρι να τα φάνε όλα.
Επίσης η ΚΑΜΗΛΑ γύριζε ΟΛΟ το χωρίο από άκρη σε άκρη μέχρι που νύχτωνε.
Και την επόμενη μέρα η "ΝΥΦΗ" γύριζε όλους τους δρόμους που γύρισε την προηγούμενη η "ΚΑΜΗΛΑ" και ΟΧΙ μια ΝΤΙΒΕΡΛΙΓΚΑ που κάνουν και τις δυο μέρες.
Επίσης τα πρώτα χρόνια γίνονταν και "Η ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΗΛΑ" την πρωτοχρονιά, και αργότερα ΔΥΟ ΚΑΜΗΛΕΣ.
Την μία την κάνανε οι ΜΑΖΙΩΤΑΔΕΣ και την άλλη οι ΣΚΑΛΙΩΤΑΔΕΣ. Το βράδυ στην πλατεία του χωριού ....πάλευαν οι δυο ΚΑΜΗΛΕΣ και όποια νικούσε έντινε τον γαμπρό, ως επιβράβευση, και η άλλη τη νύφη.
Αυτά τα έχουμε πει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ και κάποτε τα γράψαμε και στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ" , αλλά "ΦΩΝΗ ΒΩΟΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ" για να μην το πούμε στα ΓΑΛΑΤΣΙΑΝΚΑ.

ΑΑΑΑ πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αν πληρωθούν αυτοί που θα πάρουν μέρος στο έθιμο, πόσα θα πάρουν, δεν ξέρω αν θα υπάρχουν ντεκεδοκομπαράδες οπότε πρέπει να προσέξουν μήπως είναι τρύπιοι και πέφτουν στις τσέπες τα ευρώπουλα.
Κατά τα άλλα ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: