Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Και άλλο «Success story»: «Λουκέτο» και στο Άσυλο Ανιάτων, μετά από 120 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

 Αναστολή της λειτουργίας του Ασύλου Ανιάτων μετά από 120 χρόνια κοινωνικής προσφοράς, σημαίνει η επιβολή του clawback, που προβλέπεται στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου, του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Άσυλο Ανιάτων, το μέτρο του clawback (εκ των υστέρων 35% διόρθωση της υπέρβασης των δαπανών) που προβλέπεται για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, επιβάλλεται εκτός κάθε λογικής και στο Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα του Ασύλου Ανιάτων! Και μάλιστα μετά από το 30% κούρεμα των νοσηλίων του, τον Αύγουστο του 2012, από τον ΕΟΠΥΥ!...
Το Άσυλο Ανιάτων σε ανοικτή του επιστολή έχει ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μειμαράκη, καθώς και τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, ενώ έχει στείλει υπομνήματα στον πρόεδρο κ Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Το συνολικά 65% κούρεμα του χρέους του ΕΟΠΥΥ, οδηγεί άμεσα το Άσυλο Ανιάτων σε κλείσιμο, αφού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ούτε απέναντι στους ασθενείς και τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και στους προμηθευτές του.

Από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, οι 220 χρόνια πάσχοντες ανάπηροι ασθενείς, στην πλειοψηφία τους κατάκοιτοι, είναι αντιμέτωποι,  με την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους, και οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτονται κυρίως από φιλανθρωπικές δωρεές.

Σήμερα, η αναστολή λειτουργίας του Ασύλου Ανίατων, σημαίνει, ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές με υπέρογκο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ και τις οικογένειές των ασθενών, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες μονάδες υγείας,  και οι 150 εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους.
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο Άσυλο Ανιάτων 1,7 εκατομμύρια ευρώ από νοσήλια των ασφαλισμένων του. Δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα από τον Νοέμβριο του 2012, μέχρι και σήμερα..
 
Ο ΕΟΠΥΥ και το Άσυλο Ανιάτων:
Το Άσυλο Ανιάτων είχε συμβάσεις με όλα σχεδόν τα Ταμεία, τα οποία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ στέλνει τους ασφαλισμένους του στο Άσυλο Ανιάτων με συμβατική υποχρέωση να καταβάλλει τα  νοσήλια.

Το Άσυλο είναι το μοναδικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων ασθενών, στην Ελλάδα, που δεν εισπράττει... 

συμπληρωματικά νοσήλια από τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους, ούτε εκμεταλλεύεται τις συντάξεις ΑΜΕΑ των ασθενών, ούτε επιχορηγείται από το Ελληνικό Κράτος.
Αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τα ήδη μειωμένα κατά 30% νοσήλια με καθυστέρηση 8 μηνών, ενώ ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες εκκαθαρίσεις του 2011 από τα προ του ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, κλπ).

Τα ασφαλιστικά ταμεία με τον ΕΟΠΥΥ οφείλουν συνολικά  στο Άσυλο Ανιάτων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η “περιουσία” του Ασύλου Ανιάτων:
Οι πόροι του Ασύλου, για την εκπλήρωση του σκοπού του, είναι οι πρόσοδοι της ακίνητης περιουσίας του και τα νοσήλια των ασφαλισμένων αναπήρων, τα οποία όμως δεν καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ.

Η ακίνητη περιουσία που έχει καταληφθεί στο Ίδρυμα από τους διάφορους δωρητές είναι μεγάλη σε «αντικειμενική» αξία, αλλά δύσκολα εκμεταλλεύσιμη στην σημερινή συγκυρία, γιατί αποτελείται κατά κύριο λόγο από εκτός σχεδίου εκτάσεις και οικόπεδα και από παλαιά ακίνητα σε ως επί το πλείστον υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Τα μισά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα και από τα τρέχοντα μισθωμένα το Άσυλο Ανιάτων εισπράττει περίπου το 65% ενώ αναγκάζεται να πληρώνει φόρο ακόμη και για αυτά που δεν εισπράττει ενοίκιο.
 
Η απόδοση της περιουσίας αυτής προ φόρων σήμερα δεν υπερβαίνει το 1,5% της συνολικής αξίας της. Επί πλέον τα ενοίκια αυτά φορολογούνται αυτοτελώς με 20% και το ύψος τους βαίνει μειούμενο, λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις Φ.Μ.Α.Π.,  ΕΗΤΗΔΕ,  ΙΚΑ (ασφαλιστικές εισφορές).

Η ακίνητη περιουσία λοιπόν του Ασύλου έχει απαξιωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, της υπερφορολόγησης των ακινήτων και της μη καταβολής μισθωμάτων ακόμα και από το δημόσιο, με οφειλές μισθωμάτων, π.χ. από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού(γρ. Υφυπουργού, περίπου200.000 €), από το Υπ. Υγείας (πολυκλινική Αθηνών 25.000€), και από το Υπ. Πολιτισμού (Ελληνικό Φεστιβάλ 15.000€).
 
Κινητοποιήσεις του Ασύλου Ανιάτων:
Η διοίκηση του Ασύλου, μαζί με τους ασθενείς, τους συγγενείς ασθενών και τους εργαζόμενους, ξεκινούν παραστάσεις διαμαρτυρίας, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την Τρίτη 16 Ιουλίου, στις 10 π.μ. και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να αποτρέψουν, έστω και την ύστατη ώρα, το κλείσιμο του Ασύλου Ανιάτων.
ΠΗΓΗ:http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/07/success-story-120-kleinei-to-asylo.html#more
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην παραξενευτούμε αν η φασίζουζα κυβέρνηση του "ΧΟΝΤΡΟΥ-ΛΥΓΝΟΥ" δημιουργήσει  νέα ΑΟΥΣΒΙΤΣ με φούρνους για να τους καίνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: