Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Προγράμματα κατάρτισης-επανακατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης-επανακατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων που πληθαίνουν αυτό το διάστημα κάτω από την ομπρέλα διάφορων υπουργείων και φορέων με τους «απαραίτητους» μεσάζοντες αλλά και σε συνεργασία με ινστιτούτα συνδικαλιστικών οργανώσεων, πρέπει να αποκρουστούν ως απαράδεκτα!

Η τωρινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και τους ανέργους με διάφορα προγράμματα επανακαταρτισης και πιστοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να εντάξει συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με διάφορα τρωκτικά και μεσάζοντες (ΜΚΟ, ΚΕΚ κοκ) που ταΐζονται και αξιοποιούνται για την προσέλκυση «κεφαλιών» έτσι όπως αντιμετωπίζουν δηλαδή τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Από αυτά τα προγράμματα, που φυσικά δε γίνονται με το αζημίωτο, αποσπούν σημαντικά ποσά.
Με βάση την πλούσια εμπειρία που υπάρχει τα προγράμματα αυτά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο κατάρτισης. Αποτελούν αποκλειστικά μέσο απορρόφησης κονδυλίων που πραγματοποιείται μόνο μέσα από τη συμμετοχή εργαζόμενων και ανέργων, με μόλις ένα ελάχιστο κομμάτι αυτών των ποσών να καταλήγει στα χέρια τους.
Γι’ αυτό και υπάρχει ανελέητο κυνήγι και πίεση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιμετωπίζονται ως δεξαμενές, ώστε να προσελκύσουν εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα. Επιδιώκεται να αξιοποιηθούν τα σωματεία πάνω στο πεδίο της εκμετάλλευσης των άμεσων αναγκών εργαζόμενων και ανέργων, στη λογική πως ανακουφίζονται και οι εργαζόμενοι/άνεργοι με ένα ποσό, δηλαδή να μπουν στο πεδίο της συνδιαλλαγής, στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, να εκτραπούν από το σκοπό της ίδρυσης και της λειτουργίας τους. Αυτά είναι φαινόμενα σήψης που δυνάμωσαν και εξακολουθούν να ενισχύουν πλευρές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τη συνδιαλλαγή.
Τα σωματεία αγωνίζονται κόντρα στους εκμεταλλευτές μας, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς στις συντάξεις, για την άμεση και ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, για την απόκρουση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, για την προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, για την παύση της εκμετάλλευσης.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιστρέψουν πίσω στην κυβέρνηση τα απαράδεκτα προγράμματα συνδιαλλαγής και να οργανωθούν στον διεκδικητικό αγώνα, να βάλουν σε πρώτο πλάνο αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να συνταχθούν με την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: