Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Αντιδράσεις για την ψηφοφορία στα Σκόπια

Οπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και τον «συνεχάρη» για «την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών».
Η Αθήνα αναμένει πλέον, επισήμως, ρηματική διακοίνωση από τη σκοπιανή κυβέρνηση ότι επικύρωσε τη συμφωνία. Ακολουθούν επικύρωση στην ελληνική Βουλή, ρηματική διακοίνωση της Αθήνας προς τα Σκόπια και η συμφωνία μπαίνει σε ισχύ.
Τα συγχαρητήρια επίσης ήρθαν και από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ «στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, που συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή». Μόνο που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει με το αίμα τι σημαίνει ΝΑΤΟική μπότα.
Εκδηλα ενθουσιασμένος ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι,σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαιρέτισε μία «ιστορική απόφαση», ενώ η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους ανακοίνωση συνεχάρησαν την κυβέρνηση και τη Βουλή των Σκοπίων «για ένα κρίσιμο βήμα στην εφαρμογή μιας ιστορικής συμφωνίας», τονίζοντας πως η ΕΕ παραμένει «αφοσιωμένη στον κοινό στρατηγικό στόχο για την ευρωενωσιακή ολοκλήρωση».
Η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών αποδοκιμάστηκε από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που σχολίασε την εξέλιξη ως επισφράγισμα «των συμφωνιών διαφθοράς του Ζάεφ και των στενότερων συνεργατών του», ωστόσο και αυτός ο αστός πολιτικός είναι αναφανδόν υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: