Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Εξοπλισμός Εργαστηρίου Πληροφορικής του 19ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης


 ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 Επανερχόμαστε στην Ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 4251/12.12.2018, σχετικά με τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 19ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Το 19ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης διαθέτει αίθουσα Εργαστηρίου Πληροφορικής η οποία προορίζεται για τα μαθήματα της πληροφορικής καθώς και άλλα μαθήματα του σχολείου.
Οι 15 υπολογιστές και τα περιφερειακά που διαθέτει όμως το Εργαστήριο είναι 20ετίας δηλ. πεπαλαιωμένα και κατά συνέπεια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας. Ενδεικτικό της παλαιότητας τους είναι το γεγονός ότι πλέον δεν είναι δυνατό να γίνει αναβάθμιση τους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ώστε να παραμείνουν λειτουργικά. Ενώ προβλήματα έχουν παρουσιαστεί από διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας βραχυκυκλωμάτων λόγω της παλαιότητας των υπολογιστών.
Θέτει όμως και σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που καταγράφηκε στις 06.11.2018 οπότε κατά τη διάρκεια μαθήματος, βραχυκύκλωσε ένας υπολογιστής του εργαστηρίου, ο οποίος μάλιστα ήταν εκτός λειτουργίας. Βγήκαν καπνοί από το μηχάνημα προκαλώντας αναστάτωση και φυσικά τη διακοπή του μαθήματος ώστε να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα στην αίθουσα.
Εκτός όμως από την καταστροφή των μηχανημάτων και το λιώσιμο των αγωγών υπάρχει και κίνδυνος να προκληθεί πυρκαγιά.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης τα μαθήματα γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν με έναν φορητό υπολογιστή και έναν προτζέκτορα (!).
Οι μαθητές του σχολείου το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ανάμεσα στα άλλα και την ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής του εργαστηρίου τους.
Παράλληλα όμως και οι εκπαιδευτικοί αιτήθηκαν με έγγραφο τους από τις ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. τη χρηματοδότηση αυτής της ανανέωσης, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση.
Επειδή όμως το μάθημα της πληροφορικής είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού παρακωλύει τη διεξαγωγή του, αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στην ψηφιακή τεχνολογία καθώς επίσης σημαντική είναι η υγεία και οι ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση ανανέωση του εξοπλισμού του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 19ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, με τους απαραίτητους υπολογιστές και περιφερειακά, για την διεξαγωγή με επάρκεια των μαθημάτων. 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: