Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα του ΠΑΜΕ για τη Νέα Χρονιά


          Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εύχεται στους εργαζόμενους της χώρας μας, Έλληνες και Μετανάστες, αλλά και στους χιλιάδες έλληνες στη ξενιτιά, ευτυχισμένο και αγωνιστικό το 2020 με υγεία δύναμη στους αγώνες που έρχονται.


          Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και χώρων δουλειάς που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όλους όσους κινητοποιήθηκαν ενάντια στις απολύσεις και στην επίθεση της εργοδοσίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

          Στέλνουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των άλλων χωρών, στα μέλη και τους φίλους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Από το μακρινό Σαντιάγο της Χιλής, στην γειτονική μας Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Και από την Ινδία μέχρι την Γαλλία και σε κάθε μεριά του πλανήτη που οι εργαζόμενοι υψώνουν τις φωνές τους ενάντια στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Η σκέψη μας βρίσκεται πάντα στους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, κ.α. που υποφέρουν καθημερινά από τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε σταθερά στο πλευρό τους.

          Η χρονιά που φεύγει, κλείνει την επέτειο των 20 Χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. 20 Χρόνων αγώνων, απεργιών και κινητοποιήσεων που έχουν αφήσει τεράστια παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. Η νέα δεκαετία μας βρίσκει πιο έμπειρους, πιο ώριμους, αλλά και με αυξημένα καθήκοντα και απαιτήσεις για να προχωρήσουμε την υπόθεση της ανασύνταξης  του εργατικού κινήματος. Για την ενδυνάμωση των εργατικών αγώνων, για τη Νίκη!

          Το 2019 δε θα μείνει στην μνήμη των εργατών για την αλλαγή Κυβέρνησης. Καθώς η επιστροφή της ΝΔ στην διακυβέρνηση, έφερε κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής που προωθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δηλώνουν με κάθε ευκαιρία οι υπουργοί της ΝΔ, εφαρμόζουν τα νομοσχέδια που είχε προετοιμάσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ. Πατάνε στους νόμους του Κατρούγκαλου και της Αχτσιόγλου για να χτυπήσουν τα Ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και προωθούν νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Προωθώντας το σύστημα των τριών πυλώνων στοχεύουν την παράδοση της ασφάλισης στο κεφάλαιο.  Θέλουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να γίνουν επενδυτές με το τζογάρισμα των ασφαλιστικών τους εισφορών. Θέλουν ν' απαλλάξουν την εργοδοσία από την υποχρέωσή της να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι μισθός εργατικός.

          Κυβέρνηση - εργοδότες προωθούν μαζί με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ τα επαγγελματικά ταμεία όπου ο εργαζόμενος θα ξέρει μόνο τι θα δίνει και δε θα έχει καμιά εγγύηση τι θα πάρει και αν θα πάρει από τους κόπους μιας ζωής.

          Αξιοποιούν την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα για να επαναφέρουν το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Η ΝΔ, ως αυθεντικός εκφραστής του κεφαλαίου, πατάει στην βρώμικη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και στην απογοήτευση που καλλιέργησε σε αγωνιστικά τμήματα εργαζομένων, για να απαγορεύσει τις Απεργίες και τις εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ επιχειρεί να επιβάλλει το Δόγμα «Νόμος και Τάξη», τις πλαστικές σφαίρες, τις τυφλές συλλήψεις, τα «μεμονωμένα» - καθημερινά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η «ανάπτυξη» και η «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εργαζόμενους σημαίνουν παραμονή στους μισθούς φτώχειας, ακρίβεια, ανεργία.

          Οι εθνικιστικές κορώνες της ΝΔ πάνε χέρι-χέρι με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, με τις τελευταίες εξελίξεις να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τον λαό, ώστε να μην γίνει το θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ανεξαρτήτως ταμπέλας και χρώματος, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν τεράστιες ευθύνες για την σταθερή συμμετοχή και στήριξη τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττουν στην γειτονιά μας. Ειδικότερα η συμφωνία για τις Βάσεις, που προετοιμάστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από την ΝΔ, μετατρέπει την χώρα μας σε ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ. Το έδαφος της Ελλάδας γίνεται από την μια στόχος, από την άλλη μια μηχανή πολέμου και θανάτου για τους λαούς της γειτονιάς μας.

          Η όξυνση του προσφυγικού είναι συνέπεια ακριβώς αυτών των πολιτικών. Για αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε την στοχοποίηση των θυμάτων, των προσφύγων και των μεταναστών. Αλλά να καταδικάσουμε τις πολιτικές που το δημιουργούν καθώς και τις Συμφωνίες και κανονισμούς της ΕΕ που μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποθήκη ψυχών, φυλακή δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων. Είναι καθήκον των ταξικών Συνδικάτων να πρωτοστατήσουν στην κοινή πάλη Ελλήνων και Μεταναστών, στην ανάπτυξη της Αλληλεγγύης.

          Το 2020 η ιστορία περιμένει να γράψει το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής μετά από χρόνια καθυστερήσεων, εμποδίων και σκοπιμοτήτων από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Η προκλητική τοποθέτηση της Εισαγγελέως, όπου αναδείχθηκε σε υπέρμαχο των χρυσαυγιτών, δείχνει ουσιαστικά την πρόθεση της να λειτουργήσει ως πλυντήριο των εγκλημάτων της ναζιστικής οργάνωσης και με την πρόταση της να ανοίξει το δρόμο για την τελική αθώωση των δολοφόνων-φασιστών. Ο φασισμός είναι όπλο του συστήματος και πολλάκις αποδείχτηκε και στην δίκη, από πόσο ψηλά απολαμβάνει στήριξη και κάλυψη. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες για την απομόνωση και αποκάλυψη του εγκληματικού, ρατσιστικού ρόλου των ναζιστών. Για να τιμωρηθούν και να καταδικαστούν για τα εγκλήματά τους αυτοί και το σύστημα που τους γεννά και τους προστατεύει.

          Κλείνοντας το 2019 θα πάρει ξεχωριστή θέση η πάλη των εργαζομένων, των ζωντανών, αγωνιστικών συνδικάτων ενάντια στην ομάδα που ονόμασαν «συνδικαλιστική μαφία». Ενάντια στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, των Παναγόπουλου-Κιουτσούκη-Βασιλόπουλου και του εργοδότη-συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου. Ενάντια στο δεξί χέρι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών μέσα στα συνδικάτα. Αυτής της δύναμης εκφυλισμού και υπονόμευσης των εργατικών αγώνων που έχει κάτσει τόσα χρόνια στο σβέρκο της εργατικής τάξης της χώρας μας ξεπουλώντας τους μισθούς και τα δικαιώματα μας, με αντάλλαγμα την παραμονή τους στις καρέκλες τους.

          Αυτή η ομάδα αφού έγινε «μαστερ σεφ» στο μαγείρεμα εκλογών και νοθείας σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, έφτασε στο σημείο να βάλει ακόμη και εργοδότες, διευθυντές, στελέχη πολυεθνικών, ακόμη και την κυρία διευθύντρια «χαμογελάτε για 300€»,ως μέλη των συνδικάτων και να τους «εκλέξει» και ως εκπροσώπους των εργατών. Και για να επιβάλλουν αυτή τη σαπίλα επιχείρησαν να κρυφτούν πίσω από μπράβους, ανθρώπους της νύχτας ή κλούβες των ΜΑΤ και ασφαλίτες.

           Όλοι αυτοί πήραν μαχητική, αγωνιστική απάντηση από τα ζωντανά, από τα αγωνιστικά συνδικάτα. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, ακόμη και εκτός της αντίληψης και της δράση του ΠΑΜΕ, είπαν «ως εδώ» και απαίτησαν «Συνδικάτα Εργατών-Όχι των Εργοδοτών». Αυτή η αταλάντευτη, ασυμβίβαστη δράση, με τα ταξικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, αποτελεί σημαντική βάση στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να δοθεί απάντηση στην αντεργατική πολιτική και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

          Το 2020 θα μας βρει έτοιμους να δώσουμε μαζική απεργιακή απάντηση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοτών για τσάκισμα του Ασφαλιστικού. Με κινητοποιήσεις και αγώνες θα απαντήσουμε στα σχέδια απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά. Το κίνημα μας έχει πείρα. Πείρα που βγήκε στη φωτιά και το σίδερο της ταξικής πάλης, μέσα από αγώνες και διώξεις, κόντρα σε αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Πάντα, με σταθερότητα και συνέπεια, με ταξικό προσανατολισμό, για την υπεράσπιση των συμφερόντων και του δίκιου της εργατικής τάξης.

          Η νέα δεκαετία μας βάζει μπροστά σε νέα, αυξημένα καθήκοντα. Μεγαλώνει η ανάγκη να αντιστοιχηθεί ο αγώνας, η απάντηση των εργατών, στην επίθεση των εργοδοτών. Τα βήματα που έχουν γίνει, βήματα σημαντικά, σε δύσκολες συνθήκες, μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για την συνέχεια. Πυξίδα μας οι βασικές μας αρχές, η αλληλεγγύη, η ταξική πάλη, ο διεθνισμός. Όπλο μας η πίστη στο δίκιο και στην δύναμη της εργατικής τάξης. Της τάξης που παράγει τον πλούτο, που δημιουργεί και σπρώχνει μπροστά την εξέλιξη της κοινωνίας. Εργαλείο μας η οργάνωση και η συλλογική, μαζική δράση. Τα ζωντανά, αγωνιστικά συνδικάτα. Πυρήνες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς.

          Με αγωνιστική αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Σταθερά, αταλάντευτα, με συνέπεια θα βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Στους δρόμους και στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα λιμάνια και στα εμπορικά κέντρα, σε κάθε χώρο δουλειάς το ΠΑΜΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Για να δυναμώσει ο αγώνας συνολικά απέναντι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των λαών!
Ευτυχισμένο και Αγωνιστικό 2020
30-12-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: