Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το τέλος των κλαδικών συμβάσεων

Το τέλος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων με μισθούς που συμπιέζονται στο ύψος των νέων κατώτερων μειωμένων επιπέδων μετά την εγκληματική παρέμβαση της κυβέρνησης, αναδεικνύεται μέσα από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο για τα εργασιακά, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Εφιαλτική γίνεται η κατάσταση για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, των οποίων ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ (μεικτά) και μάλιστα όχι μόνο γι' αυτούς που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και γι' αυτούς που μέχρι τώρα αμείβονταν με τις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου κάνει καθαρό ότι:

Ας δούμε ένα παράδειγμα:


Σε έναν κλάδο ένας εργαζόμενος παίρνει 1.200 - 1.300 ευρώ το μήνα με βάση τη σύμβαση στον κλάδο και εργάζεται 7 ή 8 χρόνια. Λήγει η σύμβαση και για ένα τρίμηνο αμείβεται με το βασικό μισθό συν τα 4 επιδόματα, που προβλέπεται από τη μετενέργεια. Σ' αυτό το στάδιο η αντιμετώπιση από τον εργοδότη είναι συλλογική για όλους τους εργαζομένους. Με το που θα λήξει η μετενέργεια, ο εργοδότης φεύγει από τη διαπραγμάτευση με βάση την κλαδική σύμβαση και πάει σε έναν ατομικό εκβιασμό προς τον εργάτη. Το μόνο που τον δεσμεύει πλέον είναι τα 586 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ. Μπορεί λοιπόν, ανεξάρτητα από τα πόσα χρήματα έπαιρνε ο εργαζόμενος και πόσα χρόνια εργάζεται, να του δίνει τα ψίχουλα των 586 ευρώ...

ΠΗΓΗ: "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ". Περισσότερα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: