Σάββατο 21 Απριλίου 2012

21 Απριλίου 1967: Από τη Δημοκρατία στη Δικτατορία


" Μην Απρίλιος......Τη αυτή ημέρα μνείαν ποιούμεθα την εις γύψον βαλθείσαν Ελλάδα υπό ομάδας επιόρκων αξιωματικών."


Κάπως έτσι θα έγραφε ο συναξαριστής αν επρόκειτο για εκκλησιαστικόν γεγονός την προ 45 χρόνων επιβλειθήσαν δικτατορία από την ομάδα του Παπαδόπουλου.
45 χρόνια πριν και  εκείνο το πρωινό δεν χτυπούσε την πόρτα χιλιάδων ελλήνων ούτε ο γαλατάς ούτε ο γείτονας που γύρευε κάτι από το γείτονα του.
Ήταν επίορκοι αξιωματικοί που χτυπούσαν και έσπαγαν τις πόρτες των πολιτικών(*) στην Αθήνα –μηδέ εξαιρουμένου και του πρωθυπουργού και των υπουργών- και στην υπόλοιπη  Ελλάδα οι χωροφύλακες για να συλλάβουν τα «μιάσματα» και τους ¨συνοδοιπόρους» αυτών.

45 χρόνια πριν και ο Ελληνικός λαός κοιμήθηκε το βράδυ της 20ης του Απρίλη και ξύπνησε το χάραμα της 21ης στο γύψο κατά δήλωση του αρχιδικτάτορα Παπαδόπουλου.
 Και οι πρωταίτιοι αυτοί δεν δικάστηκαν μετά από κάποια κυβερνητική ή αυτεπάγγελτη εισαγγελική  ενέργεια αλλά ύστερα  από μήνυση  που κατέθεσαν πέντε δικηγόροι των Αθηνών.
Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Αναγνωστάκη, Γρηγόρη Κασιμάτη και Φοίβο Κούτσικα
Δεν γνωρίζουμε το γιατί ο πρωθυπουργός Κωσταντίνος Καραμανλής και η κυβέρνηση του, δεν έπραξαν τίποτα, αλλά ένα είναι γεγονός πως σχεδόν όλοι αυτοί οι επίορκοι αξιωματικοί ανδρώθηκαν και κατέλαβαν υψηλές θέσεις στο στράτευμα επί της δικής του οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας. 
Μάλιστα ο Παπαδόπουλος ήταν και από τους συντάκτες του «ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» που εκπονήθηκε επί των δικών του ημερών και που βάσει αυτού του σχεδίου επιβλήθηκε η δικακτορία.
«ΣΤΙΓΜΑΙΟΝ» χαρακτήρισε η τότε ελληνική δικαιοσύνη το ΕΓΚΛΗΜΑ και έτσι πολλοί την «γλύτωσαν».



ΔΙΑΡΚΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑ Κ.ΔΙΑΚΣΤΑΙ»  έγραψε στην «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»  του ο Ψαρουδάκης και βρέθηκε στις φυλακές.
 Την πρώτη μέρα κιόλας του πραξικοπήματος συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν στα ξερονήσια 8.270 άτομα για να φθάσουν αργότερα οι εκτοπισμένοι σε 13.177.
Την ίδια μέρα έπεφταν αποδεδειγμένα πλέον νεκροί οι: Βασίλης Πεσλής και Μαρία Καλαβρού.
Και σε λίγες μέρες οι : Παναγιώτης Ελής που δολοφονήθηκε στον Ιππόδρομο  και Νικηφόρος Μανδηλαράς που βρέθηκε το πτώμα του σε ακτή της Ρόδου. Αργότερα βέβαια έχουμε τους δεκάδες νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες κατά την προδοσία της Κύπρου.
Πρέπει να πούμε ακόμα στο μικρό αυτό σημείωμα πως οι Παπαδόπουλος, Παττακός, και Μακαρέζος καταδικάστηκαν εις θάνατον και πριν ακόμα οι καταδικασθέντες οδηγηθούν στις φυλακές ο Κωσταντίνος Καραμανλής μετέτρεψε την θανατική ποινή σε ΙΣΟΒΙΑ, με τη γνωστή του δήλωση "Όταν λέμε ισόβια ενοούμαι ισόβια". Μόνο που ο Παττακός είναι "στην απέξω" λόγω "ανικέστου βλάβης της υγείας".



(*) Από τις καταθέσεις στο δικαστήριο
 «Διέρηξαν και εισέβαλαν με προτεταμένα τα αυτόματα» κατέθεσε στην δίκη των πρωταίτιων ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Και σε άλλη ερώτηση «Όταν διέρρηξαν την θύρα του διαμερίσματος μου και εισέβαλαν, προσέλαβαν με την βία των όπλων την νόμιμη εξουσία».

«…Διέρρηξαν την κατοικίαν μου, έδειραν και βασάνισαν τον αστυνομικό που ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλειαν μου….» κατέθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης: «……Επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο λοχαγός Κίτσιος που έσπασε την  πόρτα  του διαμερίσματος και μπήκε στην κρεβατοκάμαρα μαζί με την ομάδα των ενόπλων του καταστρέφοντας και την πόρτα αυτή με τους υποκοπάνους»


Σημείωση: 
Σήμερα και από την εκπομπή  "ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΙ ΑΠΟΒΡΑΔΟ" (18.00-21.00) του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου (90.80FM  και  www.poligiros.gr)  μπορείτε να ακούσετε αφιέρωμα στην 21 Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: