Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος.....

Χθες «ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ» και «ο υιός του ανθρώπου» καβάλα πάνω σ’ ένα μικρό γαϊδουράκι, μπήκε στα Ιεροσόλυμα για να γιορτάσει μαζί με τους μαθητές του το ΠΑΣΧΑ.
Ο υμνογράφος των τροπαρίων από τον όρθρο «ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ» μας ετοιμάζει(*)για όσα περιμένουν τον Ιησού. Αυτός βέβαια  ως ΘΕΟΣ που είναι ξέρει τι τον περιμένει, όχι όνως και οι μαθητές του.

(*Μετὰ κλάδων ὑμνήσαντες πρότερον, μετὰ ξύλων συνέλαβον ὕστερον, οἱ ἀγνώμονες Χριστόν, Ἰουδαῖοι τὸν Θεόν, ἡμεῖς δὲ πίστει ἀμεταθέτῳ, ἀεὶ τιμῶντες ὡς εὐεργέτην, διαπαντὸς βοήσωμεν αὐτῷ· Εὐλογημένος εἶ ὁ ἐρχόμενος, τὸν Ἀδὰμ ἀνακαλέσασθαι.»




Από το βράδυ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ – όρθος της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΤΤΕΡΑΣ- η εκκλησία μας , μας ετοιμάζει  για «ΤΑ ΠΑΘΗ», «ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ», «ΤΗΝ ΤΑΦΗΝ» και την «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» του ΧΡΙΣΤΟΥ και, αμέσως μετά τον «ΕΞΑΨΑΛΜΟ» μας ζητάει να είμαστε σε εγρήγορση.

«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός,
και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα.
Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα.
Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς,
ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της Bασιλείας
έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα:
Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών,
διά της Θεοτόκου Eλέησον ημάς.»





Λίγο αργότερα μας ….ενημερώνει

«Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος, τοις αποστόλοις έλεγεν εν τη οδώ· ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα και παραδοθήσεται ο Υιός του ανθρώπου, καθώς γέγραπται περί αυτού. Δεύτε ουν και ημείς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι’ αυτόν ταις του βίου ηδοναίς, ίνα και συζήσωμεν αυτώ, και ακούσωμεν βοώντος αυτού, ουκέτι εις την επίγειον Ιερουσαλήμ δια το παθείν, αλλά αναβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα υμών και Θεόν μου και Θεόν υμών, και συνανυψώ υμάς εις την άνω Ιερουσαλήμ, εν τη Βασιλεία των ουρανών»


Τέλος η εκκλησία μας, μας πληροφορεί πως:


"Τη Αγία και Μεγάλη Δευτέρα μνείαν ποιούμεθα του μακαρίου Ιωσήφ του Παγκάλου και της υπό του Κυρίου καταραθείσης και ξηρανθείσης συκής"

 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: