Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού της Γαλάτιστας ή ΑΡΝΗΣΗ της Ι.Μ.ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ να παραμένει η ΚΑΡΑ της ΑΓΙΑΣ για προσκύνηση στη Γαλάτιστα


Εκατονταετίες οι Γαλατσιάνοι , το απόγεμα της ΔΕΥΤΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, έφερναν την ΚΑΡΑ της Αγίας Αναστασίας στη Γαλάτιστα για την ευλογία της. Τουλάχιστον για 15 μέρες η ΚΑΡΑ περιφέρονταν στα σπίτια του χωριού και όταν  νύχτωνε «ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕ» και σε κάποιο σπίτι όπου όλοι την «ΞΕΝΥΧΤΟΥΣΑΝ» οι συγγενείς και οι φίλοι της οικογένειας.
Στα πρώτα χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα αλλά ούτε και δρόμος να πάει κανείς με αυτοκίνητο στο Μοναστήρι, πηγαίνανε με άλογα στολισμένα και την φέρνανε στο χωριό. Εναλλάξ την φέρνανε στους ενοριακούς ναούς οι δύο ενορίες.


Αργότερα όταν έγινε ο δρόμος και «φάνηκαν» τα πρώτα φορτηγά αυτοκίνητα πηγαίνανε μ’ αυτά και οι κάτοικοι ανεβασμένοι στις καρότσες των φορτηγών και την «ΠΕΡΝΑΝΕ». Και επειδή το αμάξι δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το μοναστήρι κατεβαίνανε καμιά  500αρια μέτρα πιο κάτω.
Τα χρόνια πέρασαν, ο δρόμος έγινε, τα αυτοκίνητα πληθαίνανε και έτσι την ΚΑΡΑ την φέρνανε στο χωρίο χωρίς «κούραση».
Και ήρθε η στιγμή που η ΗΓΕΣΙΑ του Μοναστηριού αρνήθηκε πλέον να δίνει την ΚΑΡΑ και αποφάσισε να δίνει  το ΧΕΡΙ της ΑΓΙΑΣ.
Ήταν μια ενέργεια που εξέπληξε όλους στη Γαλάτιστα, αλλά σε δηλώσεις του καθηγούμενου της Μονής, Μητροπολίτου Μιλήτου κ.κ. Απόστολου δόθηκαν εξηγήσεις ( δημοσιεύθηκαν, μάλλον, στο φύλλο 17 της εφημερίδας ΝΕΑ Της ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ, 
Πέρασαν τα χρόνια και τελευταία αρνείται η Μονή να μας δίνει το «ΧΕΡΙ» της. Η μόνη παραχώρηση που γίνεται πλέον είναι ιερωμένος της Μονής να φέρνει ο ίδιος την ΚΑΡΑ στο χωριό για μια απλή δέηση- αφού προηγηθεί ο εσπερινός στη Μονή- και μετά να την πηγαίνει πάλι στη Μονή.
Αυτή η τελευταία ενέργεια είναι προσβολή στη Γαλάτιστα και στους κατοίκους της που σε χαλεπούς καιρούς στάθηκε δίπλα στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ και μάλιστα είχε φιλοξενήσει για χρονικό διάστημα και την ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗ.
Πολλά ακούστηκαν για την ΠΛΗΡΗ άρνηση της ΜΟΝΗΣ .
Δεν ξέρουμε αν είναι απόφαση του ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ  της ΜΟΝΗΣ.
Αν είναι δική του τότε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε δηλώσει τότε στα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ» (*) ή από εντολές «ΑΝΩΘΕΝ» όπως ακούστηκε.
Αλλά ευτράπελα και άλλα βάσιμα. Ένα δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως η άρνηση για την 15ήμερη παραμονή του ΧΕΡΙΟΥ , έστω στους ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, και όχι από «σπίτι σε σπίτι» έχει να κάνει με το ότι «ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» όπως ακούστηκε από πολλούς.
Δυστυχώς δεν είδαμε καμιά αντίδραση , καμιά διαμαρτυρία  από την τοπική ηγεσία και καλά θα κάνει να ζητήσει εξηγήσεις και να πετύχει την «ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ» της Αγίας – έστω το ΧΕΡΙ – στη Γαλάτιστα όπως γινότανε εδώ και 100νταετίες.

(*)Παραθέτουμε το ρεπορτάζ εκείνο.
"""Η ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ  κ. κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Στα πλαίσια της  καλύτερης προετοιμασίας για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας επισκεφτήκαμε τον καθηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Μιλήτου κ.κ. Απόστολο, μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας μας Ζαφείρη Σακελλάρη και τον πρώην πρόεδρο του χωριού μας Κώστα Τσιολάκη.
Στη συνάντηση αυτή ο κ.κ. Απόστολος απάντησε και στο ερώτημά μας  «Ανεξήγητη αυτή η  άρνηση και κάθε Γαλατσιάνος περιμένει μια απάντηση...» που αφορούσε την άρνηση της Μονής να μας δώσει την Κάρα της Αγίας Αναστασίας.
Στη συζήτηση, λοιπόν, αυτή μας έδωσε μια πέρα για πέρα πειστική απάντηση που από την πλευρά μας θα του δώσουμε απόλυτο δίκιο.
Η άρνηση, λοιπόν, έχει να κάνει με τη «διανυκτέρευση» της Κάρας στα διάφορα σπίτια, που γίνεται χωρίς τη συνοδεία ιερωμένου, την έλλειψη πραγματικής ευλάβειας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα σπίτια,  αφού ακόμα και χωρίς να το θέλουμε η συζήτηση το λιγότερο μετατρεπόταν σε κουτσομπολιό και την εγκατάλειψή της κατά τη νύχτα.
Παρ΄ όλα αυτά ο Καθηγούμενος της Μονής ,που τρέφει άριστα αισθήματα για το χωριό μας, υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε παρουσία και των προέδρων μας πως από του χρόνου μαζί με το Χέρι της Αγίας Αναστασίας ιερωμένος του Μοναστηριού θα φέρνει μαζί του και την Κάρα Της. Έτσι οι κάτοικοι μαζί με το Χέρι θα παραλαμβάνουν από το Μοναστήρι, αλλά και θα υποδέχονται, και τη Κάρα Της, που τόσο πολύ είναι δεμένη με  το χριστιανικό τους συναίσθημα, που μετά την τέλεση του Εσπερινού θα επιστρέφει πάλι στο «σπίτι» της.
Μας υποσχέθηκε ακόμα πως με ευχαρίστηση, όταν κριθεί απαραίτητη η παρουσία Της, θα  Την έφερνε ο ίδιος και ακόμα πως είναι πρόθυμος και να ιερουργήσει.
Δε μένει παρά οι ιερείς μας και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι από τώρα να συζητήσουν το θέμα, έτσι ώστε όταν «έρθει το πλήρωμα του χρόνου» να είμαστε έτοιμοι να (ξανά)υποδεχτούμε την Κάρα της Αγίας. Στο κάτω -  κάτω της γραφής τη χάρη και την ευλογία δεν τη φέρνει αποκλειστικά και μόνο η παρουσία των λειψάνων αλλά η πίστη που πρέπει να  έχει ο χριστιανός.""


3 σχόλια:

Galatista είπε...

Νομίζω η απάντηση στο ερώτημα που υπάρχει σχετικά με το θέμα αυτό, κρύβεται στο αντίστροφο της υπόθεσης.Εννοώ φυσικά ότι μάλλον προσβάλλει την Αγία Αναστασία το ανύπαρκτο θρησκευτικό συναίσθημα του λαού της Γαλάτιστας, κάτι που βέβαια γίνεται αντιληπτό από την ελάχιστη προσέλευση κόσμου.Οπότε είναι ουτοπικό να μιλάμε για θρησκευτικό συναίσθημα όταν αυτό εκλείπει από την πλειοψηφία των Ορθοδόξων Χριστιανών της Γαλάτιστας.Κάνω λάθος;

tseligas είπε...

Επειδή το "galatista" δεν "ανοίγει" για αναπαντήσω λεπτομερέστερα, προς το παρόν, αρκούμαι στο "Μήπως εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια;"
Μόνο τούτο. ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΠΌ ΤΟ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. Και μόνο η υπάρξη 6 εκκλησίων συγχωριανέ ή μήπως όχι; "¨δήλον ποιεί"

alej30 είπε...

Ο/η Γαλάτιστα, όπως θέλεις να αναγράφεσαι είσαι εκτός τόπου και χρόνου, αν δεν στηρίζει ο λαός της Γαλάτιστας το Μοναστήρι της τότε δεν έχει απο πουθενά βοήθεια. Σας παρακαλώ θέλω να είμαστε πιο προσεχτικοί με αυτά που γράφουμε.