Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γεωργηθείς υπό Θεού ανεδείχθης....


«Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη» μας τραγουδούσε κάποτε ο Δημήτρης Μητροπάνος που μας ….έφυγε πριν λίγες μέρες.


Έτσι και σήμερα, ανήμερα τ΄ Αγιωργιού άλλοι πήγαν να εκκλησιαστούν στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου μέσα στο χωριό και άλλοι, κυρίως οι νεώτεροι, στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, της ενορίας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού μέσα σε αιωνόβιες πουρνάρες.


Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου μέχρι πριν λίγα χρόνια μεταφέρονταν με τα  χέρια την παραμονή της γιορτής του από την εκκλησία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ με λάβαρα στο εξωκκλήσι. Τα τελευταία χρόνια ανέλαβε να την μεταφέρει «καβάλα» σε άλογο, ο Ιππικός Όμιλος «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».


Παρά το εργάσιμο της ημέρας πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στο εξωκκλήσι για να προσκυνήσει. Και όπως είναι καθιερωμένο μοιράστηκε στους πιστούς γάλα που φέρνουν οι κτηνοτρόφοι στον Άγιο για να ζητήσουν την Χάρη του. Έθιμο είναι να φέρνουν οι κτηνοτρόφοι κατσικάκια και αρνάκια τα οποία εκποιούνται για την ενίσχυση του ταμείου του εξωκκλησίου.


Δεν έλλειψε δε και το λουκουμάκι που μοιράζεται στους πιστούς σε ΟΛΑ τα εξωκκλήσια όταν γιορτάζουν.

Ελπίζουμε το γάλα που περίσσεψε να μην ...πότισε τις ρεματιές αλλά να το βάλανε σε δοχεία και να το μοιράσανε στους αναξιοπαθούντες

Δεν υπάρχουν σχόλια: