Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αντίθετοι οι κάτοικοι των Βασιλικών στα εργοστάσια καύσης βιομάζας για ηλεκτρική ενέργεια


Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στην εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος, η καθεμία, 498 KW, με καύση βιομάζας.

 Την προηγούμενη βδομάδα, πραγματοποίησαν νέα δυναμική κινητοποίηση στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες της οποίας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στην εγκατάσταση των δύο μονάδων. Κάτω από την αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων, που απαιτούν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή να πει «όχι» στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για δεύτερη φορά.
Πρόκειται για μονάδες που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο, που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: