Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Με μέτρα-κοροϊδία επιδιώκουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη χρεωκοπία της πολυεθνικήςThomasCook.


Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019


 Η «ανάπτυξη» για την οποία μιλούν όλες οι κυβερνήσεις, θα μπορούσε να περιγραφεί μέσα από την πολύχρονη ιστορία του πολυεθνικού κολοσσού ThomasCook που κατέρρευσε, αφήνοντας πίσω του 21.000 άνεργους. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις επενδύσεις των οποίων τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν, όσο και η ΝΔ σήμερα, θέλουν να προσελκύσουν, ως «μάνα εξ ουρανού» που θα καλυτερεύσει τη ζωή των εργαζομένων.

Αυτός ο οικονομικός γίγαντας με ετήσιο τζίρο 13 δισ. ευρώ, με 117 αεροπλάνα κι εκατοντάδες ξενοδοχεία, πουλούσε κάθε χρόνο τουριστικά πακέτα και διακινούσε πάνω από 20 εκατ. τουρίστες. Δεν την έσωσε όμως ούτε το μέγεθός της, ούτε το μεγάλο μερίδιο αγοράς που είχε στην αγορά.

Η ίδια η φύση αυτού του βάρβαρου συστήματος, που «ξεκοκαλίζει» την ανθρώπινη εργασία, με σκοπό τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών που σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, προοιωνίζει και το τέλος του. Μόνο που κάθε επεισόδιο σε αυτόν τον πόλεμο των ανταγωνισμών, έχει μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αυτούς προσπαθεί να εμπαίξει η κυβέρνηση με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε, αφού για όσους δουλεύουν σε συνεργαζόμενες με τηνThomasCook επιχειρήσεις μειώνειτα απαιτούμενα ένσημαγια τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80, ή παρατείνει το επίδομα για ένα ακόμα μήνα, που είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί από τους ξενοδόχους για να απολύσουν τους εργαζομένους μια ώρα αρχύτερα. Ή με την μεγαλύτερη ακόμη κοροϊδία, τη γνωστή επιδότηση των θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή χρήματα των εργαζομένων, στην ουσία εξασφαλίζεται δωρεάν εργατική δύναμη στους εργοδότες, πληρωμένη από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.

Μονά-ζυγά, όλα για τη μεγαλοεργοδοσία, αφού και στην κρίση νομοθέτησε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, αλλά και στην ανάπτυξη συνεχίζει μπουκώνοντας τα ταμεία της με χρήμα που βγαίνει από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τη φοροληστεία του λαού. 

Να αφήσει η κυβέρνηση το παραμύθι με τα δήθεν «μέτρα» για τους εργαζόμενους, αφού ήδη από τους πρώτους δυο μήνες της έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής και κλιμακώνει την επίθεσή της με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει σύντομα στη βουλή.

Εδώ και τώρα να διασφαλίσει ότι κανένας εργαζόμενος, είτε με άμεση σχέση εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα διαχείρισης της ThomasCook είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα-κατάλυμα ή τουριστικό πρακτορείο που έχει πληγεί από την πτώχευση, δεν θα μείνει απλήρωτος ή ανασφάλιστος.

Να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, χωρίς όρους και περιορισμούς για όλη τη διάρκεια της ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους.

Να δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους που μείνουν άνεργοι, είτε απλήρωτοι.

Να παγώσουν τα δάνεια και οι λογαριασμοί όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την πτωχευμένη  ThomasCook.

Η επιτυχία της Απεργίας στις 2 Οκτώβρη και η συνέχεια που πρέπει να δοθεί είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, εργοδοτών και των ανθρώπων τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: