Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ



Γυρίζω το ημερολόγιο της θύμησης μισό αιώνα, και βάλε, πίσω.
Κλίνω τα μάτια, απλώνω το δάκτυλο και όπως γυρίζει το ημερολόγιο το σταματώ σε μια Μεγάλη Παρασκευή. 

Γυρίζω από την εκκλησία. (από τις 8 η ώρα το πρωί, με έχει πάρει ο παππούς  μαζί του στην εκκλησία  - ψάλτης βλέπεις -  και πήγε μεσημέρι.) Γεμάτη από μικρούς η εκκλησία. Σήμερα;;;;; άστα να πάνε (δεν μιλάω για φέτος.
Φέτος οι κυβερνώντες παίζοντας τα παιγνίδια του Σιωνισμού και της Μασονίας, μας κλείσανε τις εκκλησιές και δεν μας αφήνουν ούτε να κοινωνήσουμε ).
Τότε - δεν ξέρω σήμερα τι γίνετε - δεν στρωνόταν τραπέζι.
Στο τζάκι πάνω στην πυροστιά η πήλινη κατσαρόλα με τα νερόβραστα φασόλια και η μπουρέκα τυλιγμένη στο μαντίλι. Λίγα φασόλια στο τσίγκινο πιάτο με την ξύλινη κουτάλα, από το χέρι της γιαγιάς, στο χέρι μια γωνιά ψωμί, τρως βιαστικά και αμέσως τρέχοντας πας να βρεις ΦΟΥΛΟΥΔΕΣ δηλαδή φωλιές από πουλάκια, στ΄Καπακίνα, στο Σγούρου, στ΄Βλη τη Φκίνα, στο πλάι, στο νταραβίρ΄ και γενικά κάτω στα κήπια.
Αν βρίσκαμε φωλιές;;;; Δεν ξέρω.
Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι να βρήκα μέχρι που τράνεψα και μετά την εκκλησία - πάλι δεν είχες στρωμένο τραπέζι - μετά από λίγο φαγητό στα πεταχτά  έφευγα με την παρέα  για να πάμε να καπνίσουμε στα κρυφά έξω από το χωριό.
 Κι αυτό μόνο και μόνο να μην είμαστε "μέσα στα πόδια" της γιαγιάς, της μάνας, της θείας που κάνανε δουλειές του σπιτιού, αλλά περισσότερο μη τυχόν και φάμε κάτι αρτύσιμο και πάμε στην κόλαση. Και μετά ψόφιοι από την κούραση δεκάδες παιδιά - αγόρια και κορίτσια - στην εκκλησία, άλλοι να χτυπάνε πένθιμα την καμπάνα - οι ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ φέτος απαγόρεψαν να χτυπάμε και την καμπάνα λες και ΚΟΡΙΟΣ  μεταδίδεται εκτός από την ομιλία και με τα ηχητικά κύματα της καμπάνας- και οι περισσότεροι ανεβασμένοι στα δυο αναλόγια να κάνουμε πρόβες τα ΕΓΚΩΜΙΑ που ψέλναμε το βράδυ.
 Εδώ να πούμε πως πάνω από ένα μήνα πριν, κάποιος δάσκαλος αναλάμβανε στο σχολείο να μας μάθει - τα μεγάλα παιδιά -  τα εγκώμια και μάλιστα σε 2 ομάδες για τις δυο ενορίες
 Αυτές οι ΦΟΛΟΥΔΕΣ έρχονται στο νου μου συνέχεια τέτοια μέρα, πάνω από μισό αιώνα κάθε ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΡΕΙ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

παρεπιπτόντως τσέλιγκα η σγούρους έχ φέτος νερό. για το φτήκα θα φεξι