Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Το ΚΚΕ για το θέμα με τις βουλευτικές συντάξεις

Ανακοίνωση, για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις περικοπές που προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την Πέμπτη την παρακάτω ανακοίνωση:
«Σχετικά με την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις περικοπές, που περιέχονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης και που καταδικάζει το λαό μας σε συντάξεις πείνας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει την πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει. Ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος της κυβέρνησης, που οδηγεί στο σφαγιασμό των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων».
Το ζήτημα δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς σ' αυτό οι συντάξεις των βουλευτών δεν εντάσσονταν στο νέο υπερταμείο (ΕΦΚΑ), άρα δεν εφαρμόζονταν σ' αυτές όλες οι αρνητικές διατάξεις του νέου νόμου.
Η εξήγηση από το υπουργείο Εργασίας ήταν ότι οι βουλευτικές συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι το 2012, ήταν «κατ' απονομή», καταβάλλονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άρα δεν καταβάλλονταν εισφορές σε κάποιο Ταμείο, για να ενταχθεί κι αυτό με τη σειρά του στο υπερταμείο του ΕΦΚΑ. Από το 2012, με την αλλαγή της νομοθεσίας, οι βουλευτές παίρνουν πλέον σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.
Εξέλιξη στο θέμα υπήρξε την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Εργασίας επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου και κατά την έξοδό του δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός μού ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από το νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές, οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: