Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ε.Α.Κ.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ γιαΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

                                                                                                                       
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, την Τετάρτη στις 20 Σεπτέμβρη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

·   Στο 1ο Θέμα που ήταν η ανασύσταση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. (Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ) δεν δέχτηκε την πρόταση όλων των υπολοίπων συνδικαλιστικών παρατάξεων για σύσταση διαπαραταξιακού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με αναλογική συμμετοχή.
Αναλύθηκε για ακόμα μια φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ότι για την Ε.Α.Κ.Π. η δημιουργία διαπαραταξιακού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου στα συνδικαλιστικά όργανα που είναι και η πάγια θέση της, με δεδομένο τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων που είναι υπέρ του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει έναν και μοναδικό στόχο:
·     Την εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων για την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεων ενός συνδικαλιστικού οργάνου, όπως είναι η σταθερή και υπεύθυνη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους υπαλλήλους του Π.Σ. και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για κάθε εργασιακό πρόβλημα.
·     Την αγωνιστική αφύπνιση των πυροσβεστών  με περιοδείες σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας.
·     Την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Σε αυτή τη βάση η Ε.Α.Κ.Π. πρότεινε για ακόμα μια φορά στο Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί άμεσα ένστολη πανελλαδική κινητοποίηση πυροσβεστών στη Βουλή και το Υπουργείο, με συγκεκριμένα βασικά αιτήματα διεκδίκησης:
Ø Αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης του Π.Σ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε πρώτη φάση, στα επίπεδα του 2009 (500 εκατομμύρια ευρώ περίπου).
Ø Εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας. Θεσμοθέτηση του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στα επιχειρησιακά συμβάντα.  Ιατρικούς ελέγχους για όλο το προσωπικό. Παρουσία ασθενοφόρου με ειδικευμένο προσωπικό στα συμβάντα. Εξασφάλιση κατάλληλων εγκαταστάσεων για ξεκούραση όταν συνδράμουμε σε πυρκαγιές, διασώσεις κ.λ.π. μακριά από την έδρα μας. Χορήγηση πλήρους και επαρκούς διοικητικής μέριμνας.
Ø Ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά.
Ø Κατάργηση των επιφυλακών που γίνονται χωρίς να υπάρχουν συμβάντα σε εξέλιξη, καθώς και αυτών που γίνονται για καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. (στάδια, προληπτικές επιφυλακές, κάλυψη και στελέχωση προσωπικού σε Π.Υ. και Π.Κ. λόγω των μεγάλων ελλείψεων, όταν υπάρχουν συμβάντα).
Ø Κατάργηση των Π.Δ. 93/2014 και 13/2017 και σύσταση νέου αξιοκρατικού Κανονισμού Μεταθέσεων που δεν θα ξεσπιτώνει τους πυροσβέστες, με βάση τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους συνδικαλιστικούς φορείς. 
Ø Καταβολή αποζημιώσεων για την υπερωριακή εργασία, για τα νυχτερινά , τα εξαιρέσιμα και τις αργίες, όπως χορηγείτε σε όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Πληρωμή όλων των οφειλόμενων ρεπό και των εκτός έδρας αποζημιώσεων.
Ø Κατάργηση του νέου μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και πλήρη επαναφορά των οικονομικών απωλειών στα επίπεδα του 2009, με ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό.
Ø Μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών συναδέλφων μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.
Ø Καμία κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας πυροσβεστικής υπηρεσίας ή πυροσβεστικού κλιμακίου της χώρας.
Όποιοι διαφωνούν με τους αγώνες και το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνουμε, είναι απέναντι και ενάντια στα δικαιώματα των συναδέλφων.
Η ανυπαρξία του προεδρείου και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας από αγωνιστικές δράσεις και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπου κορυφώνονται τα προβλήματά των πυροσβεστών, διευκολύνει όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις όπως και τη σημερινή, να προχωρούν ακάθεκτα στη συνεχή κατάργηση των δικαιωμάτων μας και στην υποβάθμιση του Π.Σ. και της πυρασφάλειας της χώρας.
Η Ε.Α.Κ.Π. παρά τις διαφορετικές θέσεις, την αντίθεσή της και τις διαφωνίες σε συνδικαλιστικό - ιδεολογικό επίπεδο με το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και τις άλλες παρατάξεις (Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ), προτείνει συνεχώς τις συγκεκριμένες δράσεις και κινητοποιήσεις από όλους, για τα παραπάνω αιτήματα γιατί αυτό είναι το κύριο και βασικό καθήκον των συνδικαλιστικών φορέων.
Για ακόμα μια φορά η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. ήταν η μοναδική πρόταση για αγώνα, που κατατέθηκε σε Δ.Σ. Καλέσαμε όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση, να συμφωνήσουν και να στηρίξουν το κοινό πλαίσιο με τα συγκεκριμένα αιτήματα που προτείναμε.
                               Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα!!!
Η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. θα κατατεθεί ξανά και αναλυτικά προς ψήφιση στο επόμενο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Σε αυτό το Δ.Σ. όμως θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απαρτία με την παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. (19) με κύρια και αποκλειστική ευθύνη των παρατάξεων που είναι εκτός προεδρείου, προκειμένου να ψηφιστεί έστω και κατά πλειοψηφία (10 – 9) και να μπει επιτέλους ο χώρος των πυροσβεστών σε αγωνιστική δράση.
  Εάν η πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας με το παραπάνω πλαίσιο, ψηφιστεί από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και δεν υλοποιηθεί από το προεδρείο της Ομοσπονδίας, τότε η ενέργεια αυτή δικαιολογεί καταφανέστατα πρόταση μομφής εναντίον του και σύσταση αντιπροσωπευτικού διαπαραταξιακού προεδρείου.
·        Στο 2ο θέμα που αφορούσε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για την πληθώρα των επιφυλακών της αντιπυρικής περιόδου, η θέση της Ε.Α.Κ.Π. ήταν ότι το ζήτημα των σωρηδόν επιφυλακών που εντείνεται από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, θα λυθεί οριστικά στο δρόμο του αγώνα με το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεων.
Τόνισε  το γεγονός ότι  το προεδρείο δεν πείθει για τις προθέσεις του, αφού άφησε να περάσει μία ολόκληρη αντιπυρική περίοδο χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια για να αντιμετωπιστούν οι δεκάδες υπερβάσεις ωραρίου  είτε με παράνομες επιφυλακές είτε με διεύρυνση του χρόνου εργασίας κατά την διάρκεια των συμβάντων.  Η κατάσταση αυτή τόνισε ότι επαναλαμβάνεται εδώ και 17 χρόνια χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια από τα εκάστοτε προεδρεία,  παρ΄ ότι από το 2ο  Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στην Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. είχε παρθεί από τότε απόφαση για την αντιμετώπιση  των ανεξέλεγκτων καταχρηστικών επιφυλακών και μέσω της προσφυγής στην δικαιοσύνη. 
Εξαίρεση αποτελούσαν μόνο οι ενέργειες ενώσεων όταν στα προεδρεία τους ήταν δυνάμεις της Ε.Α.Κ.Π., όπως και της Στερεάς Ελλάδας και έβαζαν αποτελεσματικά φρένο στην καταστρατήγηση του ωραρίου και όχι μόνο.
Σε ότι αφορά τη μηνυτήρια αναφορά η Ε.Α.Κ.Π. πάντα έβαζε το ζήτημα να κατατίθεται κατά παντός υπευθύνου, ως συμπληρωματική – δευτερεύουσα ενέργεια, όταν όμως υπάρχουν οι βασικές παράμετροι και τα αποδεικτικά στοιχεία, που προϋποθέτουν μια επιτυχή έκβαση προς όφελος των συναδέλφων μας.
Προτείναμε η μηνυτήρια αναφορά να:
Ø κατατεθεί στη βάση του αιτήματος για κατάργηση των καταχρηστικών επιφυλακών.
Ø αναλύει τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τις συνεχόμενες επιφυλακές, στην υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών
Ø αναφέρει την κύρια αιτία κήρυξης των περισσότερων επιφυλακών που είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα του μόνιμου
Ø περιλαμβάνει την απαίτησή μας για αμοιβή της υπερωριακής αποζημίωσης όπως τη διεκδικούμε, που θα αφορά και όλο το χρονικό διάστημα που εργαστήκαμε καθ υπέρβαση του τακτικού χρόνου εργασίας, ως συνέπεια των επιφυλακών.
Ø Να ενημερωθούν όλες οι παρατάξεις για το περιεχόμενο της μήνυσης που θα συντάξει ο νομικός σύμβουλος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., να μελετηθεί και να συμπληρωθεί με προτάσεις.
·           Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης των οδοιπορικών εξόδων των μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Ζητήσαμε για ακόμα μια φορά, τα οδοιπορικά να καταβάλλονται στα μέλη σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας και με βάση τα παραστατικά που προσκομίζουν. Να λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές συνθήκες και τα πρόσφορα συγκοινωνιακά μέσα που υπάρχουν για τις μετακινήσεις των μελών, από και προς την Αθήνα, ανάλογα με τον τόπο της διαμονής τους.
Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή μας στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συζητηθεί, τότε την ευθύνη φέρει το προεδρείο και ο ταμίας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Σας καλούμε να στηρίξετε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Α.Κ.Π. για την αγωνιστική ανασύνταξη των συνδικαλιστικών μας οργάνων. ΑΘΗΝΑ 22 Σ
Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: