Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Πυροσβεστών

                                                                                                   
Αθήνα  27 Σεπτέμβρη 2017
 Προς: Κο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Τόσκα Νικόλαο
 Κοιν/ση: Κο Υπουργό Εσωτερικών Σκουρλέτη Παναγιώτη  
Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Καπέλιο Βασίλειο
Πολιτικούς Φορείς – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
 Εργαζόμενους στο Π.Σ. – Μ.Μ.Ε.
ΘΕΜΑ: « Τις μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού για τις επισκευές των πυροσβεστικών οχημάτων, καλούνται να επωμιστούν με αδικαιολόγητο καταλογισμό ευθυνών για φθορές και βλάβες που προκύπτουν κατά την διάρκεια συμβάντων, οι υπάλληλοι του πυροσβεστικού σώματος ».
  Κύριε Υπουργέ
  Η φετινή αντιπυρική περίοδος πλησιάζει προς το τέλος και οι πυροσβέστες καταγράφουμε και από το φετινό καλοκαίρι τη μεγάλη καταπόνηση, από τις συνθήκες και την εντατικοποίηση της εργασίας στις δασικές πυρκαγιές και σε όλα τα συμβάντα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ατυχημάτων εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.
 Με αυτόν τον τρόπο επωμιζόμαστε, για ακόμα μια χρονιά, τις συνέπειες των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σύγχρονα μέσα ατομικής προστασίας και επαρκή σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανολογικό εξοπλισμό.
 Παράλληλα ως εργαζόμενοι και ως οικογενειάρχες, αντιμετωπίζουμε και τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που εντείνονται από τις συνεχείς μειώσεις στο μισθό και το εισόδημά μας, όπως και από τη μη καταβολή ακόμα και των περσινών οφειλόμενων εκτός έδρας αποζημιώσεων.
 Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά, διαπιστώνουμε παράλληλα ότι, πιθανότατα στα πλαίσια κεντρικής κατεύθυνσης, επιχειρείται να μετακυλήσει προς τους πυροσβέστες (συγκεκριμένα τους οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων), ακόμα και το οικονομικό βάρος της επισκευής των φθορών και βλαβών των οχημάτων.
 Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά λόγω του συνεχώς αυξανόμενου μεγέθους των περικοπών από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες συντήρησης και επισκευής οχημάτων, εντείνεται όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστική είναι η μείωση για το έτος 2017 της σχετικής δαπάνης κατά 2.391.000 ευρώ,  δηλαδή κατά 47,41% σε σχέση με το 2016.   

ΚΩΔΙΚΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ    ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ
2017
2016
Διαφορά
  1321
Προμήθεια  ειδών  συντήρησης & επισκευής οχημάτων
2.651.000
5.042.850
-2.391.000
  
 Το γεγονός ότι εκφράστηκε προς τους συναδέλφους ως οδηγία, από ανώτερο αξιωματικό στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ότι τις βλάβες που προκύπτουν σε οχήματα στα συμβάντα θα τις επωμίζονται οι οδηγοί τους, καταδεικνύει την παραπάνω εκτίμηση μας.
  Όπως φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην συγκεκριμένη περιοχή, στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαππών      πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος, ελέγχεται για φθορές που προκλήθηκαν σε πυροσβεστικό όχημα κατά την διάρκεια κατάσβεσης σε πυρκαγιά.
  Αποτελεί πάγια πρακτική στις τάξεις του Π.Σ., όταν ο υπάλληλος δεν δέχεται αρχικά να επωμιστεί τις  βλάβες που του καταλογίζονται, να ακολουθεί η διαδικασία των κατά παραγγελία Ε.Δ.Ε. με προκαθορισμένο φυσικά το αποτέλεσμα  τους, προκειμένου να επωμιστούν τελικά οι υπάλληλοι το οικονομικό κόστος της επισκευής των φθορών – βλαβών των οχημάτων, μέσω των άδικων τσουχτερών προστίμων που τους επιβάλλονται.  
  Η πρακτική αυτή που ακολουθείτε από ορισμένες Διοικήσεις στην βάση των κατευθύνσεων που προαναφέραμε, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αρκετών υπηρεσιών, αφού επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των υπαλλήλων και στην ομαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  Κύριε Υπουργέ
  Οι συνάδελφοι μας σε όλη τη χώρα προσπαθούν καθημερινά με όλες τις δυνάμεις τους και ανταποκρίνονται στο έπακρο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και όλων των επιχειρησιακών συμβάντων του Π.Σ. (τροχαία ατυχήματα, διασώσεις, παροχές βοήθειας κ.λ.π.).
  Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν φθορές στα πυροσβεστικά οχήματα και ιδιαίτερα σε αυτά που συμμετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, λόγω της προσπέλασής τους σε δύσβατα και δύσμορφα εδάφη και ιδιαίτερα μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας τους ανύπαρκτους απαιτούμενους δασικούς δρόμους, αλλά και τους υπάρχοντες κακοσυντηρημένους, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των οχημάτων στα μέτωπα των πυρκαγιών.
  Δεν είναι υπεύθυνοι οι πυροσβέστες για τις φυσιολογικές φθορές των κρατικών - υπηρεσιακών οχημάτων. Όπως δεν είναι υπεύθυνοι και για την πληθώρα των  πυροσβεστικών οχημάτων που είναι παροπλισμένα στις υπηρεσίες, λόγω έλλειψης χρημάτων για την επισκευή τους.
  Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή που επέβαλλαν διαχρονικά τις μεγάλες μειώσεις στους προϋπολογισμούς του Π.Σ., όπως πρόσφατα έχετε παραδεχτεί δημόσια και εσείς σε σχετική τοποθέτησή σας στη Βουλή.
  Κύριε Υπουργέ, ζητάμε:
·       Να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη τακτική της επίρριψης ευθυνών στους υπαλλήλους του Π.Σ.
·       Να ανασταλούν όλοι οι έλεγχοι των συναδέλφων που παρουσιάζονται ως υπόλογοι για φθορές και βλάβες οχημάτων και να αναλάβει η υπηρεσία την επισκευή και την πλήρη αποκατάσταση των οχημάτων, που αποτελεί και  βασική της υποχρέωση.
·       Να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την πλήρη αποκατάσταση όλων των βλαβών και την σωστή συντήρηση των οχημάτων.  
Για  την  Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος  Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: