Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ζέχνει όλο και περισσότερο το όργιο της εργοδοσίας

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ» - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σταθερό μέτωπο κρατούν οι ταξικές δυνάμεις απέναντι στο εργοδοτικό όργιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο του εμπορίου, με τις αρχαιρεσίες του «σωματείου» - μηχανισμού με τον τίτλο «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών».
Το ΠΑΜΕ έχει καταγγείλει στα σωματεία και στους εργαζόμενους πως οι αρχαιρεσίες οργανώνονται από την ίδια την εργοδοσία. Διευθυντικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων συμμετέχουν στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα εκβιάζουν καθημερινά τους εργαζόμενους με απαράδεκτες μεθόδους, για να συμμετάσχουν σε αυτήν την άθλια διαδικασία.
Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών που ανέλαβαν τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις απέναντι σε αυτήν την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καταγγέλλοντας το «κουρέλιασμα» του νόμου 1264 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και της πρόβλεψης που απαγορεύει τη συμμετοχή, την επιρροή και την παρέμβαση της εργοδοσίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ), χωρίς καμία προηγούμενη συνεδρίαση ή απόφαση της διοίκησης, έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του συγκεκριμένου «σωματείου» - μηχανισμού κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ στη συνέχεια ο γγ της ΟΙΥΕ, κάνοντας το άσπρο μαύρο, έκανε λόγο για «δήθεν πρόσθετη παρέμβαση» και κατηγορούσε για «τραμπουκισμούς» και «τρομοκρατία» το ΠΑΜΕ...
Για το ζήτημα αυτό, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΥΕ, χωρίς τις υπογραφές των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλείται την Παρασκευή 6/10 το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στην πρόσκληση που αποστέλλει η ΟΙΥΕ στα μέλη του ΔΣ της, χαρακτηρίζει αντικαταστατική και παράνομη την πρόσθετη παρέμβαση που έγινε εκ μέρους της Ομοσπονδίας υπέρ του «σωματείου» και ζητά την ανάκλησή της.
Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...
Στο μεταξύ, τη σχετική δήλωση του γγ της ΟΙΥΕ, Π. Κυριακούλια, η οποία αναρτήθηκε σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», προσυπέγραψε και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης. Είχε προηγηθεί... η δικηγόρος που διεξάγει τις εκλογές (!), που δεν δίστασε να πάρει θέση στην οξυμένη αντιπαράθεση και να μεροληπτήσει φανερά υπέρ του εργοδοτικού ψηφοδελτίου.
«Θα μπορούσε να προσδιορίσει κάποιος ως τυχαίο γεγονός την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από τη συζήτηση στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με θέμα τις αρχαιρεσίες στο "σωματείο" - μηχανισμό των σούπερ μάρκετ», σχολιάζει σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ. «Οταν όμως ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ επισημοποιεί δημόσια τη στήριξή του στη δήλωση του γγ της ΟΙΥΕ, όπως και η πρόεδρος - δικηγόρος της εφορευτικής επιτροπής, τότε τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προχωρούν από κοινού στην άλωση των σωματείων, επιχειρούν να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της παρέμβασης και του ελέγχου της εργοδοσίας στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα», προσθέτει και επαναλαμβάνει το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων: «Οι "αρχαιρεσίες" σε αυτό το "σωματείο" - μηχανισμό ζέχνουν από την κορυφή ως τα νύχια».
Στο μεταξύ, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες προστίθενται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής,η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Αρβανιτίδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: