Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Κατεπείγουσα Ερώτηση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα Ερώτηση στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία υπογραμμίζει:
«Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πρόκειται για συμβάν που αποτελεί συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας και αμφισβήτησης της ΑΟΖ του κυπριακού κράτους.
Επίσης, με σειρά προκλητικών και απαράδεκτων δηλώσεων τόσο του Προέδρου της Τουρκίας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, επανειλημμένα αμφισβητούνται τα κατοχυρωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στα Ιμια, το Αιγαίο, η ίδια η Συνθήκη της Λοζάνης.
Σημειώνεται επίσης πως το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟική δύναμη. Το γεγονός ότι και με παρούσες τις ευρωΝΑΤΟικές δυνάμεις εκτυλίσσονται τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δείχνει στην πράξη ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς.
Με βάση τα παραπάνω, ποια είναι η τοποθέτηση της ύπατης εκπροσώπου σε αυτές τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις του τουρκικού κράτους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: