Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων

ΑΝΑΦΟΡΑ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Για τους κ. Υπουργούς  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εσωτερικών

Οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή του συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Β. Ελλάδος και Θεσσαλίας και ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


Αθήνα 8/2/2018
Οι καταθέτοντες βουλευτές
  
Σύνδεσμος Προσωπικού Καθαριότητας Β. Ελλάδος &  Θεσσαλίας
8/2/2018
Προς
Βουλευτές Θεσσαλονίκης

Θέμα: Τα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων ζητούν επιτακτική λύση

Κυρίες - Κύριοι Βουλευτές
Οι εργαζόμενες και οι Εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων στο μεγαλύτερο μέρος απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθορισμού κατ' αποκοπή και χωρίς δικαιώματα!
         Το σύνολο των μηναίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 300ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την  υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές. Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, την ασθένεια και τη μητρότητα, ενώ βιώνουν ενίοτε εκβιασμούς και απόλυση κάθε φορά που διεκδικούν σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η μισθοδοσία καθυστερεί αδικαιολόγητα, εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν λαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και επίδομα άδειας, ενώ με άρνηση αρκετών Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Αρχών δεν εισπράττουν των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής προστασίας. Τέλος, το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον κλάδο είναι άτομα που στηρίζουν πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες.
         Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: κράτος, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Παρά τις δεσμεύσεις η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των ως άνω αναφερόμενων προβλημάτων μας. Γι' αυτό και οι καθαρίστριες της Βόρειας Ελλάδος συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών.        
Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούμε:
ü  Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ü  Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
ü  Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας.
ü  Χορήγηση εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.
ü  Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
ü  Ασφάλεια και όχι επισφάλεια στην εργασία. Καμία μείωση αιθουσών. Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

Με εκτίμηση,

Η Διοίκηση του Σωματείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: