Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Για τη λιτάνευση της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής

«Άρα ουν, αδελφοί, στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι’ επιστολής ημών...» (Απόστολος Παύλος, Β’ Θεσσαλονικείς κεφ. β’,15)
1988 κατηφορίζοντας από το τότε Δημοτικό σχολείο)

Στη Γαλάτιστα μας. ίσως και πάνω από αιώνα σαν σήμερα (της Ζωοδόχου Πηγής), γινότανε η λιτάνευση της εικόνας περιμετρικά του χωριού.
Και μάλιστα όπου υπάρχει κοντά εκκλησία ή παρεκκλήσι ή εικονοστάσι γινότανε δέηση και ανάγνωση Ευαγγελίου.
Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό είχε ατονίσει, αλλά γινότανε η λιτάνευση μέσα από τους κεντρικούς δρόμους ΑΝΗΜΕΡΑ.
Με τον ερχομό του ο νέος δεσπότης, αντί να επαναφέρει την πρώτη λιτάνευση, δηλαδή περιμετρικά το χωριό, κατάργησε και την "απλή". Και μάλιστα την μετέφερε στον εσπερινό. Μπορεί τα κείμενα, όπως λένε, να γράφουν ότι η λιτανεύσεις να γίνονται στον Εσπερινό, αλλά προέχει η "παραγγελία" του Απόστολου των Εθνών. Αλλά και το "κατ΄οικονομιίαν". Εξ άλλου σε πολλά μέρη της Ελλάδας η λιτάνευση γίνεται ΑΝΗΜΕΡΑ.
Και αν δεν με απατά η μνήμη μου σε πολυαρχιερατική λιτάνευση πήρε μέρος και ο δεσπότης μας.
Γι αυτήν την κατάργηση έχω γράψει σχετικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά αποδεικνύεται πως αυτά που γράφω και λέω είναι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω" και απευθύνομαι σε "ώτα μη ακουόντων". Δικαιολογώ την εκκλησιαστική επιτροπή για την "ΥΠΑΚΟΗ" στον δεσπότη τους.
Δεν δικαιολογώ καθόλου την τοπική πολιτική εξουσία που δεν υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για την "πραξικοπηματική" αυτή πράξη του δεσπότη.
Σταματώ πλέον να ασχολούμαι με το θέμα αυτό.
Για μένα ήταν ένα έθιμο που είναι βαθειά χαραγμένο μέσα μου από τα 3 άντε από τα 5 μου χρόνια
Ακολουθώ τα όσα ο Απόστολος Παύλος λέγει: "Αιρετικόν άνθρωπον μετά μιαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού" (προς Τίτον Κεφ.3 παραγρ.10)
Και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ΟΥΤΕ χθες πήγα στον Εσπερινό ΟΥΤΕ σήμερα στον Όρθρο και Θεία Λειτουργία (θα μου πείτε" και τι έγινε;" Απλά μια δική μου διαμαρτυρία). Στο κάτω κάτω της γραφής "πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν" (Κατά Ιωάννην κεφ4 παρ.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια: