Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου

Πριν τους Αμερικανούς οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που είχαν αποικήσει το Βιετνάμ και ολόκληρη την Ινδοκίνα. 

Κατά την διάρκεια του ξεσηκωμού των ανταρτών Βιετ-Μινχ, κάποια στιγμή οι Γάλλοι τους είχαν ....στριμώξει . Τότε ο στρατηγός Γιαπ που ηγούνταν του ξεσηκωμού τους είπε τα παρακάτω: 
Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά πάνω στη γη. Δεν έχουν σημασία οι κοινοί θάνατοι, αλλά οι θάνατοι που είναι αποτέλεσμα πίστης στα ιδανικά και στις ιδέες. 
Οι αντάρτες εμψυχώθηκαν και τους πήραν ....παραμάζωμα Και σαν σήμερα 7 του Μάη του 1954 δώσανε την τελική Μάχη στο Ντιέν Μπιέν Φου, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ - Μινχ κατά των στρατευμάτων του Γαλλικού ιμπεριαλισμού.
Οι απώλειες του Γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες. Η νίκη αυτή επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης που όριζαν την αποχώρηση όλων των Γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και το διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετ-Μινχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι).
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικάνους να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Και στοπ τέλος να έχουν και οι Αμερικάνοι την ίδια τύχη που είχαν και Γάλλοι


Δεν υπάρχουν σχόλια: