Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΚΜ για την απόφαση της Περιφέρειας ΚΜ να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην ΠΕ Χαλκιδικής




     
ΚΑΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 







Θεσσαλονίκη, 24.04.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 να παρατείνει  το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Π. Ε. Χαλκιδικής


Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» καταγγέλλει την Διοίκηση της Περιφέρειας, που για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποφάσισε (συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 24-04-2019), να παρατείνει έως τις 00:30 πμ, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,  για το χρονικό διάστημα από 01-05-2019 έως τις 31-10-2019.    (Απόφαση στην οποία είχε την ανοιχτή στήριξη των παρατάξεων της «Περιφέρεια-Πρωταθλήτρια» του κ. Ιωαννίδη και της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής»  .
Είναι ο πρωτομαγιάτικος «μποναμάς» της διοίκησης προς τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο.
Η Διοίκηση της ΠΚΜ κατακτά με αυτό τον τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας και μια σειρά αποφάσεων της για τις  "Λευκές Νύχτες",  μία ακόμα αντεργατική πρωτιά, στηριγμένη στο αντεργατικό οπλοστάσιο που οικοδόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και το οποίο ενίσχυσε και διατηρεί ακέραια την εφαρμογή του η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση μάλιστα της διοίκησης στηριγμένη και στο άρθρο 13 του Ν. 3377/2005 το οποίο επικαλείται και το οποίο προβλέπει, «η έναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων ………… δεν επιτρέπεται πριν από την 05.00 ώρα, μετά την οποία είναι ελεύθερη», στην ουσία ορίζει σε 19,5 ώρες την ημερήσια απασχόληση των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα της Χαλκιδικής, «χαρίζοντας» τους 4.5 ώρες ανάπαυση το εικοσιτετράωρο!!!
Την απόφασή της αυτή την στηρίζει και στις, προφανώς, σύμφωνες αποφάσεις των πέντε Δημοτικών συμβουλίων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας, επαγγελματικών φορέων της περιοχής, καθώς και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής. Αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα «κοινωνικής συναίνεσης», είναι ο προπομπός για την εργασιακή «ζούγκλα» που θα ακολουθήσει στο σύνολο της Περιφέρειας μας, αλλά και πανελλαδικά.
Εξ άλλου εδώ και χρόνια η διοίκηση της ΠΚΜ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, πιστή στο ρόλο της να εξειδικεύει  την αντεργατική πολιτική των Κυβερνήσεων, ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού.
Με την απόφασή της αυτή η Διοίκηση της ΠΚΜ:
Οδηγεί τους εμποροϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους του εμπορίου σε μια εργασιακή «ζούγκλα», με εξαντλητικούς ρυθμούς και πλήρη έλλειψη ελεύθερου χρόνου, με ότι αυτό σημαίνει για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και φυσικά για την επιβάρυνση της υγείας τους.
Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την απόφαση θα είναι τα πολυκαταστημάτα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, που με αυτό το μέτρο θα ενισχύσουν τη θέση τους, συγκεντρώνοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των αυτοαπασχολούμενων και ξεζουμίζοντας καθημερινά τους εργαζόμενους. 
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ να  εντείνουν τον αγώνα τους για:  
ü  Να καταργηθεί στην πράξη αυτή η απόφαση «έκτρωμα»
ü  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
ü  Να κατοχυρωθεί με νόμο η Κυριακάτικη αργία. Εξαήμερη λειτουργία των καταστημάτων, με τρία (3) απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.
ü  Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας
ü  Για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: