Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους γενικών καθηκόντων στα δημόσια σχολεία και την ανάγκη άμεσης επαναπρόσληψης τους.


 ΕΡΩΤΗΣΗ  της  Κ.Ο.  του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Είναι γνωστό το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών και των γονιών σε όλες τις βαθμίδες για τη γραμματειακή υποστήριξη με μόνιμο προσωπικό όλων των σχολείων της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κωφεύει σε αυτό το πάγιο αίτημα, με την ικανοποίηση του οποίου αποδεσμεύεται χρόνος υπέρ του εκπαιδευτικού έργου και βελτιώνονται οι απαραίτητες διοικητικές και άλλες εργασίες.
Στα πλαίσια της ανακύκλωσης της ανεργίας και της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η σημερινή κυβέρνηση προκήρυξε θέσεις ατόμων 8/μηνης διάρκειας "γενικών καθηκόντων". Πρόκειται για 3600 εργαζόμενους οι οποίοι κυριολεκτικά και αποδεδειγμένα βοήθησαν -στο μέτρο του δυνατού- στη λειτουργία των σχολείων αντιμετωπίζοντας το χάος που επικρατεί στα σχολεία, συνεισέφεραν σε ένα βαθμό στο να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες δυσκολίες διοικητικού και γραφειοκρατικού έργου.
Από τη λήξη του εν λόγω προγράμματος το 2018 οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρά προβλήματα. Πολλοί από αυτούς δεν πήραν καν επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απώλεσαν και την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου ως επιπλέον “προσόν” για επερχόμενες προκηρύξεις.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη για να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας (γενικών καθηκόντων) για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων στο ευρύτατο πλαίσιο καθηκόντων που είναι απαραίτητα. Ανάγκη που στα λόγια αναγνώρισε και ο Υπουργός Παιδείας αλλά στην πράξη η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει, κρατώντας αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην ανεργία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν:
·       Για την άμεση επαναπρόσληψη του συνόλου των συγκεκριμένων εργαζομένων γενικών καθηκόντων.
·       Για τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για δημιουργία μόνιμων θέσεων γραμματειακής και γενικής στήριξης των σχολείων της χώρας, (τραπεζοκόμοι, σχολικοί φύλακες κ.λ.π.).

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: