Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

61 Χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη



«……Ο Μπελογιάννης έχασε τη ζωή του από το εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν ήταν όμως οι στρατιώτες οι εκτελεστές του. Ούτε μόνο οι στρατοδίκες που αποφάσισαν το θάνατό του. Τον εκτέλεσε μαζί με τους συντρόφους η αστική τάξη της χώρας με τα όργανά της, το παλάτι, οι ΗΠΑ, και η κυβέρνηση Πλαστήρα. Ο Πλαστήρας μπορούσε να απαιτήσει την απονομή χάρης αλλά δεν το έκανε. Δεν έχει σημασία αν δεν το έκανε από φόβο ή από ιδεολογία. Το αποτέλεσμα μετράει.
Ο Νίκος Μπελογιάννης δεν ήταν απλά ένας κομμουνιστής που προσαρμοζόταν σε κάθε φάση του κινήματος, σε κάθε μορφή πάλης. Ήταν ο αγωνιστής, που διάλεξε το θάνατο, γιατί αγαπούσε πολύ τη ζωή, ζωή γι' αυτόν ήταν ο λαός πρωταγωνιστής.
Ήταν ο κομμουνιστής που συνδύαζε υποδειγματικά τη θεωρία με την πράξη, τη διανοητική με την πρακτική δουλειά. Το όπλο με την πένα, τη σκέψη με τη βασανιστική σωματική και ψυχική προσπάθεια……»




 (Απόσπασμα από την ομιλία της Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα χτες το κλειστό γήπεδο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στη Νίκαια, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής για τα 61 χρόνια (30/3/1952) από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, μαζί με τους συντρόφους του Η. Αργυριάδη, Ν. Καλούμενο και Δ. Μπάτση. )







 Ολόκληρη η ομιλία  της κ. Παπαρήγα  εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: