Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τέθηκε σε εφαρμογή η «θετική λίστα» φαρμάκων που μετακυλίει μεγάλα οικονομικά βάρη στους ασθενείς




Σε εφαρμογή τέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, το νέο σύστημα με τη θετική λίστα φαρμάκων, που αποτελεί επικίνδυνο πειραματισμό για την ίδια τη ζωή των ασφαλισμένων καθώς περιλαμβάνει ακατανόητους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και ταυτόχρονα μετακυλίει μεγάλα οικονομικά βάρη στον ίδιο τον ασθενή.
Η θετική λίστα συνοδεύεται από τη λεγόμενη Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ), «ένα μέτρο που αποζημιώνει τα φάρμακα στη βάση του θεραπευτικού οφέλους του κάθε σκευάσματος σε σχέση με το κόστος και όχι μόνο με βάση το κόστος όπως ήταν η μέχρι τώρα αποζημίωση με βάση το φθηνότερο γενόσημο». Με βάση το υπουργείο, από το σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφεί ένας γιατρός, το 15% μπορούν να είναι επώνυμα, τα υπόλοιπα πρέπει να συνταγογραφούνται με βάση τη δραστική ουσία.
Στην πράξη η Ασφαλιστική Τιμή δεν είναι παρά μετονομασία της Τιμής Αναφοράς (ΤΑ) που ίσχυε με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
Με τη νέα ρύθμιση ο ασθενής θα μπορεί να πάρει πρωτότυπο ή αντίγραφο φάρμακο αρκεί να έχει την ΑΤ, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή του μέχρι 25%. Σε περίπτωση που το φάρμακο το οποίο θα συνταγογραφήσει ο γιατρός έχει ακριβότερη Λιανική Τιμή από την Ασφαλιστική Τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώσει από την τσέπη του το 50% της διαφοράς Λιανικής - Ασφαλιστικής Τιμής και το υπόλοιπο 50% θα το πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή και πάλι ο ίδιος ο ασθενής μέσω του Ταμείου του.
Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι για τη «σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από το γιατρό του και το φαρμακοποιό το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή»! Δηλαδή ο άρρωστος θα αναγορεύεται σε γιατρό και φαρμακοποιό για τον εαυτό του, ώστε με «...αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής τιμής για να πάρουν μερίδιο στην αγορά και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές»!!
Ούτε λίγο ούτε πολύ η συγκυβέρνηση ωθεί τον άρρωστο με δική του επιλογή και συμμετοχή να γίνει πειραματόζωο για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς.

ΠΗΓΗ:http://www.902.gr/eidisi/ygeia/12876/tethike-se-efarmogi-i-thetiki-lista-farmakon-poy-metakyliei-megala-oikonomika

Δεν υπάρχουν σχόλια: