Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

«Προσωπικό χωρίς κόστος» οι νέοι άνεργοι

 
Διαφημίζουν τους νέους σαν «τζάμπα» εργατική δύναμη, τη στιγμή που φουντώνουν οι πιέσεις για μείωση στον κατώτερο μισθό

Στο φαύλο κύκλο κατάρτιση - δουλειά χωρίς δικαιώματα - ανεργία, σπρώχνουν κυβέρνηση και πολυεθνικές τη νεολαία (από την απεργία στις 20 Φλεβάρη)
«Προσωπικό για την εταιρεία σας χωρίς κόστος»: Με αυτόν τον τίτλο, προσκαλεί η «ΕΜΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης)» τις επιχειρήσεις να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, για να απασχολήσουν νέους ως «πρακτικά ασκούμενους». «Πλήρης απασχόληση καταρτισμένου προσωπικού, για διάστημα 5 μηνών χωρίς κανένα κόστος», διαβεβαιώνει τους εργοδότες η ιστοσελίδα Kariera.gr, που συνεργάζεται με τη «MASTER AE» στην υλοποίηση του προγράμματος. Η «πρακτική άσκηση», διάρκειας 5 μηνών και συνολικά 500 ωρών, αφορά 45.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών, που θα ενταχθούν στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, με τον τίτλο «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας».

Το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή ακριβώς τη στιγμή που έχει φουντώσει η συζήτηση για παραπέρα μείωση του κατώτερου μισθού, με τα μονοπώλια να απαιτούν να καταργηθεί κάθε δέσμευση σχετικά με το ύψος του αλλά και να προτείνουν μισθούς 300 ευρώ, αρχικά για τους νέους και κατ' επέκταση για όλους τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολυεθνική SCA, στον κλάδο του χαρτιού, που δεν αρκέστηκε στην πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, αλλά προχωρά και στην υλοποίησή της, απειλώντας τους εργαζόμενους με κλείσιμο του εργοστασίου, προκειμένου να επιβάλει δουλειά για 300 ευρώ. Ακόμα, στα σκαριά βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού μονομερώς από την κυβέρνηση, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», όπως και το σύνολο των προγραμμάτων που η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο «Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων», προϊδεάζουν για το ύψος των μισθών που απαιτεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με εταιρείες, όπως οι παραπάνω, που αναλαμβάνουν να παρέχουν στους άνεργους θεωρητική κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών, και στη συνέχεια τους διοχετεύουν για πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκμεταλλεύονται για 500 ώρες τους νέους, εντελώς δωρεάν, χωρίς να τους καταβάλλουν μισθό και να τους ασφαλίζουν. Οι εταιρείες - πάροχοι της κατάρτισης θα τσεπώνουν την «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», που αντιστοιχεί στο ποσό των 1.100 ευρώ για κάθε άνεργο που θα καταρτίζουν. Οσο για τους ίδιους τους ανέργους, το ποσό που τους αναλογεί είναι 400 ευρώ για τις 80 ώρες της κατάρτισης, ενώ για κάθε μήνα «πρακτικής άσκησης», τζάμπα δηλαδή εργασίας, αναλογούν 460 ευρώ σε όσους είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 400 σε όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα, το ποσό αυτό δε θα καταβάλλεται κάθε μήνα αλλά μετά το τέλος της 5μηνης πρακτικής άσκησης. Ετσι, οι άνεργοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, εργαζόμενοι χωρίς καμία πληρωμή για 5 μήνες, θα λάβουν τελικά το «επίδομα πρακτικής άσκησης». Θα τους χρειαστεί, καθώς απ' ό,τι φαίνεται η ολοκλήρωση του προγράμματος θα τους ξαναφέρει στην ανεργία και στην αναζήτηση μιας θέσης στο επόμενο πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: