Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Τον Άγιο της, τον διδάσκαλον Αγάπιον, τιμά η Γαλάτιστα


«Της ενθέου σοφίας τον υφηγήτορα» ΤΗΣ, "τον διδάσκαλον Αγάπιον" το "άστρον νευαγές" τιμά η Γαλάτιστα αύριο 18 Αυγούστου, που μαρτύρησε το 1752 έξω από τη σημερινή Θέρμη από τους Τούρκους.  Γεννήθηκε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, το 1710. Διετέλεσε Αγιοταφίτης, χειροτονήθηκε ιερέας του Παναγίου Τάφου, οικονόμος του Ναού της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη και στη Μόσχα. Στη συνέχεια  δίδαξε στην Αθωνιάδα Σχολή επί Σχολάρχου Ευγενίου Βούλγαρη. Η πρώτη του τιμή  γιορτάστηκε  από τον  μακαριστό μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο  το 1997.Επειδή η Γαλάτιστα έχει δυο ενορίες καθιερώθηκε η μνήμη του να τιμάτε εναλλάξ στις δυο ενορίες, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΑΣ.
 Φέτος η ακολουθία του ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ τελέστηκε στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου από τους πατέρες, Γεώργιο εφημέριο του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου, Αργύριο εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας , Αστέριο  εφημέριο της Ι.Μ.Θεσσαλονίκης και τον ιεροδιάκονο Νικόλαο. Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αγαπίου παιανίζοντας της μουσικής πάντας της Γαλάτιστας.
Στους πιστούς που παρέστησαν  στον εσπερινό και στην λιτάνευση προσφέρθηκαν από την ενορία αναψυκτικά και γλυκίσματα.
Αύριο ο όρθος και η θεία λειτουργία θα τελεστεί, όπως πληροφορηθήκαμε, και με την παρουσία του πρωτοσύγγελου, Χρυσόστομου Μαηδώνη επειδή λόγω υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να παραστεί ο Μητροπολίτης μας κ .κ. Θεόκλητος.

















Περισσότερα για τον Άγιο Αγάπιο μπορείτε να βρείτε εδώ:



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι άρχοντες του τόπου και η νεολαία Γαλάτιστας που είναι;Καλά,για τους άρχοντες του τόπου δεν περίμενα και τίποτε καλύτερο αλλά η νεολαία Γαλάτιστας πρέπει να μάθει πως ο ρόλος μιας νεολαίας δεν είναι μόνο τα parties με ξίδια και φωτάκια αλλά και η σοβαρή συμμετοχή σε άλλα δρώμενα