Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια


Δεν έχουν τέλος τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στερώντας από τους μαθητές το δικαίωμα στη μόρφωση, εξαναγκάζοντας παιδιά να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις για να πάνε σχολείο, αφήνοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς μετέωρους, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο. Ετσι μετά τις συγχωνεύσεις 2.000 σχολείων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν δύο χρόνια, η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια πολιτική, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την κατάργηση 118 Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και προχωρά σε νέο κύκλο κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. Φύλλου 1901, 5 Αυγούστου 2013) συγχωνεύονται 30 Γυμνάσια και Λύκεια σ' όλη την Ελλάδα και καταργούνται 13. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγχωνεύσεων αφορά τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α' Αθήνας (10 Γυμνάσια και 6 Λύκεια) και των καταργήσεων στα Χανιά (4 Γυμνάσια και 1 Λύκειο).
Αναλυτικά καταργούνται: 6ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών, Ημερήσιο ΓΕΛ Κώμης (Κοζάνη), Ημερήσιο Γυμνάσιο Μηλιωτάδων (Ζαγόρι), κατάργηση Λυκ. Τάξεων 1ου Γυμνασίου Πωγώνιανης (Γιάννενα), Ημ. Γυμνάσιο Δερβιζιάνων (Γιάννενα), 16ο Γυμνάσιο Λάρισας, 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης, 4ο Γυμνάσιο Θέρμης και στα Χανιά το Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνιάς, 9ο Γυμνάσιο Χανίων, Γυμνάσιο και Λύκειο Θερισσού.
Οι σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται: 8ο και 4ο Γυμνάσιο Καβάλας, Ημ. Γυμνάσιο Ανω Θερμών Ξάνθης και Ημ. Γυμνάσιο Εχινού Ξάνθης, Γυμνάσιο Πέρνης και Γυμνάσιο Χρυσούπολης (Καβάλα), 30ό και 39ο Γυμνάσιο Αθηνών, 30ό και 39ο ΓΕΛ Αθηνών, 5ο και 46ο ΓΕΛ Αθηνών, 5ο και 4ο ΓΕΛ Βύρωνα, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Βύρωνα, 53ο και 54ο Γυμνάσιο Αθηνών, 54ο και 53ο ΓΕΛ Αθηνών, 70ό και 43ο Γυμνάσιο Αθηνών, 1ο και 6ο ΓΕΛ Πειραιά, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ρέντη, 5ο και 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, Γυμνάσιο Γαζώρου και Νέας Ζίχνης (Σέρρες).
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι μαθητές, ειδικά στην επαρχία θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν κι όταν φτάνουν σε αυτό θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα. Οι γονείς θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για τη μεταφορά των παιδιών τους, καθώς η μεταφορά από και προς τα σχολεία είναι στον αέρα, με το πρόβλημα της μη ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης να οξύνεται όλο και περισσότερο. Και αυτές οι εξελίξεις λειτουργούν αποτρεπτικά στο να πάει ένα παιδί σχολείο. Παράλληλα και με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται η δεξαμενή των απολύσεων για τους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: