Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Το φακέλωμα του φακελώματος

BlackRock σε ρόλο ανακριτή: ψάχνει και τη μάρκα αυτοκινήτου του δανειολήπτη

BlackRock σε ρόλο ανακριτή: ψάχνει και τη μάρκα αυτοκινήτου του δανειολήπτη
Ποιο Taxis και ποιο περιουσιολόγιο. Η Blackrock  αποδεικνύεται στην πράξη ότι κάνει το σκληρότερο φακέλωμα των δανειοληπτών. Ζητάει να μάθει μέχρι και τι αυτοκίνητο οδηγούν οι δανειολήπτες και αν στέλνουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο

 Της Έφης Καραγεώργου.
Τα δάνεια στην Ελλάδα οι ελεγκτές της BlackRockτα πέρασαν από χίλια κόσκινα. Όπως αναφέρει τραπεζίτης στο fpress.gr: Έλεγξαν τα πάντα. Και διεξοδικά. Πόσα δάνεια έχουμε χορηγήσει, σε ποιους, με τι κριτήρια και το ύψος των εγγυήσεων που συνοδεύει το κάθε δάνειο.  Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών όταν πήραν το δάνειο και ποια είναι σήμερα. Και ακόμα τι είδους ακίνητα έχουν αγοράσει. Αν δηλαδή είναι πρώτη κατοικία, εξοχική κατοικία ή επαγγελματική στέγη.  Που βρίσκονται τα ακίνητα, το εμβαδόν που έχουν. Και ακόμα έχουν προχωρήσει σε  αντιπαραβολή αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.
Έχουν ελέγξει την πορεία εξυπηρέτησης του δανείου, αν έχει ρυθμιστεί ή αν έχει αναχρηματοδοτηθεί. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, μας έχουν ζητηθεί και επιπλέον πληροφορίες, όπως αν γνωρίζουμε τι  μάρκα αυτοκίνητο οδηγούν οι δανειολήπτες, αν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, αν τα σπουδάζουν στο εξωτερικό. Έχουν ακόμα ζητήσει στοιχεία για το αν διατηρούν καταθέσεις, αν έχουν θυρίδες ή αν επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα. Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, όλες αυτές οι πληροφορίες αξιολογούνται και ταξινομούνται από την BlackRockη οποία  έχει ετοιμάσει τις εκθέσεις της για τα μοντέλα διαχείρισης που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες ανά κατηγορία χορηγήσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά, μεγάλες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις), όπως και τις εισηγήσεις της για τις βέλτιστες πρακτικές ρύθμισης και αναχρηματοδότησης δανείων που εφαρμόζονται διεθνώς.
Αυτές οι προτάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου -που θα υπάρξει και η έκθεση για τα stress test- θα μπουν σε διαβούλευση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα Ελλάδος, το ΤΧΣ, το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποκτήσει και η Ελλάδα το δικό της βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Γράφουν ώρες πτήσης
Σε ένα αεροπλάνο βρίσκονται τις τελευταίες μέρες υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς ξεκίνησε το «ξεσκόνισμα» από την BlackRockστις θυγατρικές των Βαλκανίων. Επί δύο μήνες, οι ελεγκτές της  BlackRockέκαναν εξονυχιστικό έλεγχο στα δανειακά μας χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα, αναφέρει το ίδιο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο fpress.grκαι συνεχίζει:
Τώρα άρχισε ο έλεγχος στις θυγατρικές των Βαλκανίων, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο εξονυχιστικός,  όσο αυτός που έγινε για τα ελληνικά δανειακά χαρτοφυλάκια.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες η BlackRock θα ελέγξει όλες τις θυγατρικές των τεσσάρων τραπεζών, ωστόσο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες χώρες. Και αυτές είναι οι θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο.
Οι περιφερειακοί  έλεγχοι εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και αμέσως μετά θα υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος οι εκθέσεις της BlackRock με την πορεία των καθυστερούμενων δανείων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: