Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Εκτοξεύεται ξανά η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Σε εφαρμογή τέθηκε τη Δευτέρα η απόφαση για τις περιπτώσεις που υπάρχει επιπλέον διαφορά μεταξύ Ασφαλιστικής και Λιανικής Τιμής
Το «μαύρο - άσπρο» προσπάθησε να κάνει χτες ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με την οποία μέχρι και διπλασιάζεται η συμμετοχή στα φάρμακα, αφού καταργείται η κάλυψη κατά 50% αυτής της συμμετοχής απ' τον ΕΟΠΥΥ, όταν υπάρχει επιπλέον διαφορά μεταξύ της Ασφαλιστικής (ΑΤ) και Λιανικής Τιμής (ΛΤ). Η σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2219/9-9-2013) τέθηκε χτες σε εφαρμογή.
Στο εξής, ο ασθενής θα πληρώνει 100% την επιπλέον διαφορά ΛΤ-ΑΤ. Για παράδειγμα: Εστω ένα φάρμακο (γενόσημο) με ΑΤ 50 ευρώ και ένα άλλο (πρωτότυπο, που το γράφει ο γιατρός) με ΛΤ 70 ευρώ. Ο ασθενής θα πληρώσει (25%Χ50) + (70-50) = 32,5 ευρώ ενώ πριν πλήρωνε (25%Χ50) + 50%Χ(70-50) = 22,5 ευρώ. Δηλαδή, ο άρρωστος θα πληρώσει αύξηση στη συμμετοχή κατά 44,40%!
Η συμμετοχή 25% και ο επιμερισμός 50%-50% στην επιπλέον διαφορά ΛΤ - ΑΤ διατηρείται σε περίπτωση που επιλέγεται το φάρμακο που δεν έχει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία που στο σύνολό της περιέχει μια μοναδική δραστική ουσία χωρίς γενόσημα φάρμακα. Τέλος, η απόφαση προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που η ΛΤ του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την ΑΤ «αφαιρείται απ' την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς, έως το ήμισυ αυτής».
Αξιοποιώντας αυτή την τελευταία πρόβλεψη της απόφασης -και προσπερνώντας τις άλλες δύο περιπτώσεις- ο υπουργός Υγείας έριξε τα βάρη στον ίδιο τον άρρωστο και δήλωσε δημαγωγικά: «Σήμερα (σ.σ. χτες) έχουμε κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το 50% όταν ένας ασφαλισμένος, ενώ μπορεί να πάρει φθηνό φάρμακο, επιλέγει να πάρει από μόνος του το ακριβό. Δεν υπάρχει καμιά αύξηση της συμμετοχής. Αντιθέτως ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή κάτω της ασφαλιστικής τιμής αναφοράς, θα έχει τη μισή συμμετοχή, από 25% στο 12,5%».
Η προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής, καταρρίπτεται απ' τα ίδια τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ. Η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μηδέν, 10% και 25%. Το 2010 αυτή η μεσοσταθμική συμμετοχή ήταν 9%. Το 2012 αυξήθηκε σε 22% και εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης η μεσοσταθμική συμμετοχή θα εκτιναχτεί στο 27%! Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν 30-40 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας». Δηλαδή, αυτά που συνταγογραφούνται αλλά πληρώνονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: