Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Στον αέρα» το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Πολλά ερωτήματα, για το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες δομές, προέκυψαν από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
Προς κατάργηση οδεύει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τουλάχιστον με τη μορφή που υλοποιείται έως τώρα
Eurokinissi
Προς κατάργηση οδεύει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τουλάχιστον με τη μορφή που υλοποιείται έως τώρα
Προς κατάργηση οδεύουν οι δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη συνένωση των παραπάνω προγραμμάτων μαζί με τα ΚΑΠΗ σε ένα νέο πλαίσιο για την τρίτη ηλικία που θα λειτουργήσει από το 2017. Οι παραπάνω δομές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο δίκτυο κοινωνικών δομών, που θα περιλαμβάνει επίσης τα Κέντρα Κοινότητας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Αγνωστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει το εν λόγω δίκτυο, αφού δεν υπάρχει καμία εγγυημένη χρηματοδότηση, πέρα από αυτές που ήδη πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) θα χρηματοδοτείται η λειτουργία των ΚΑΠΗ και από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) - δηλαδή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους - και την εισφορά αλληλεγγύης θα χρηματοδοτείται το ΒσΣ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, που δόθηκε χτες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, στις σκέψεις του υπουργείου είναι να προχωρήσουν σε μια δομή ανά δήμο, κάτι που όπως ειπώθηκε, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ειδικά σε δήμους όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες.
Την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει με εργαζόμενους στις παραπάνω δομές, αφού το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις θέσεων. Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους, ακόμα κι αν ισχύσει η μοριοδότησή τους, όπως υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου. Να θυμίσουμε ότι οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο ΒσΣ βρίσκονται σε πολυετή εργασιακή ομηρία. Απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η παραμονή τους στην εργασία εξαρτάται κάθε φορά από το αν θα υπάρχει εθνική ή κοινοτική χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος. Πρόγραμμα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέχεται σε περίπου 100.000 ωφελούμενους, όταν έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, το 27% αυτών κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένα εκατομμύριο μένουν μόνοι τους.
Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης ζήτησαν τη στήριξη της ΚΕΔΕ στο αίτημά τους, που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραμείνουν στην εργασία τους 14 εργαζόμενοι που βρίσκονται στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για εφτά εργαζόμενους στην καθαριότητα και εφτά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πετρούπολης. Ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη στήριξή του. Το σχετικό αίτημα θυμίζουμε ότι είχε υποβάλει ο Δήμος και στο υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας το κενό που θα δημιουργηθεί στις σχετικές υπηρεσίες, στην περίπτωση που λήξουν οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους που οδηγούνται στην ανεργία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Παρόντες στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών σχολικών κτιρίων του νομού Πειραιά, οι οποίοι κατέθεσαν το αίτημά τους για μονιμοποίηση. Οπως σημείωσαν, το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών δεν διασφαλίζει ότι το προσωπικό που ήδη εργάζεται στις σχολικές μονάδες θα παραμείνει στη δουλειά του και μετά τον Ιούνη, οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους. Νομικοί κύκλοι της ΚΕΔΕ σημείωσαν ότι με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο υποβόσκει ο κίνδυνος το κόστος μισθοδοσίας των καθαριστών - καθαριστριών σχολικών μονάδων να επιβαρυνθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους). Κι αυτό γιατί από το διδακτικό έτος 2017 - 2018 και εφεξής, το κόστος απασχόλησης θα εγγράφεται σε ειδική πίστωση του υπουργείου Εσωτερικών και όχι του υπουργείου Παιδείας, που ισχύει

Δεν υπάρχουν σχόλια: