Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Φοροληστείας το ανάγνωσμα.....

Μαζικές ανατιμήσεις στον ΦΠΑ και σε σειρά από άλλα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.
Ανάμεσα σε άλλα:

-- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιούλη, με προσδοκώμενη διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 450 εκατ.ευρώ, εξέλιξη που θα επιφέρει νέες μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.
-- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στο φυσικό αέριο και στην κηροζίνη με εφαρμογή από 1 Ιούνη. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη αναμένεται στα 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του φόρου θα κινηθεί στα 8 - 10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ μαζί με την παραπέρα ανατίμηση του ΦΠΑ (24% από 23%) οι ανατιμήσεις στις βενζίνες αναμένονται στο ύψος των 12 λεπτών ανά λίτρο.
-- Στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα 100 με 150 εκατ. ευρώ.
-- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα (από 1/6) με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.
-- Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από 1/7. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο που εξεταζόταν αρχικά θα είχε σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα και φαίνεται να αποσύρεται.
-- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιούνη (100 εκατ. ευρώ).
-- Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού τωντελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους, από την 1η Ιούνη.
-- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 15% - 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από την 1/1/2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: