Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Να μην επιτρέψουμε τον Δεσπότη να καταργήσει τις Παραδόσεις μας. Η λιτάνευση της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής να γίνεται ΑΝΗΜΕΡΑ και ΟΧΙ στον Εσπερινό

H Ζωοδόχος Πηγή είναι για τη Γαλάτιστα μία από τις μεγάλες της γιορτές, που γιορτάζονταν πανηγυρικά από την πρώτη μέρα που τοποθετήθηκε στο τέμπλο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ η εικόνα.

 Τη μέρα αυτή , πλην ελάχιστον εξαιρέσεων ιερουργούσε πάντα ο οικείος δεσπότης. Και τη μέρα αυτή γινόταν η λιτάνευση της εικόνας περιμετρικά του χωριού. 

Κατηφορίζοντας στο παλιό Δημοτικό σχολείο
 Ξεκινούσε από την εκκλησία, πήγαινε ανατολικά όπου τα τελευταία σπίτια, ανέβαινε στον «ΑΓΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ» προχωρούσε στο «πλάϊ»  πάνω από το χωριό, κατέβαινε στην «ΑΔΕΙΑ», και προχωρούσε μέχρι το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια κατηφόριζε στον «ΤΖΙΑΝΤΕ» και βαδίζοντας στον Δημόσιο δρόμο ανηφόριζε για την «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΑ» και ξαναγύριζε στο «σπίτι» της.  


 Και όπου υπήρχε εκκλησία ή εξωκλήσι κοντά εκτός από τις δεήσεις διαβάζονταν και το ευαγγέλιο του Αγίου. Και πάντα, εκτός από εξαιρέσεις, από όσο μπορούμε να θυμηθούμε ο μακαριστός δεσπότης Παύλος, αλλά και προηγούμενοι δεσπότες,ακολουθούσε την λιτανεία. Σιγά σιγά η μεγάλη αυτή λιτανεία ατόνησε και με τον μακαριστό Νικόδημο κόπηκε εντελώς και η λιτανεία ακολουθούσε την μέχρι πρόπερσι διαδρομή. Εκκλησία- «Τρουχαλιά»- «Κούκος» - κεντρικός δρόμος-Μπουρούνι-δημόσιος δρόμος-εκκλησία.
Στη φωτογραφίας μας οι αείμνηστοι ιεροψάλτες . Δεξιά ο Κώστας Ματσούκης, στη μέση ο Γιώργης Στρογγύλης, αριστερά ο Νίκος Καραζαφείρης

 Και λέμε «ακλουθούσε» γιατί ο νέος μας δεσπότης, δεν ξέρουμε το λόγο αν και μπορούμε να συμπεράνουμε, «έκοψε» την λιτάνευση κατά την κυριώνυμο ημέρα και απαίτησε(;) να γίνεται κατά τον Εσπερινό.
 Όποιος κι αν είναι ο λόγος  πολύ δε περισσότερο αν δεν θέλει να γίνεται την κύρια ημέρα επειδή κουράζεται να ακολουθεί την πομπή, με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να το δεχτεί η εκκλησιαστική επιτροπή κάτι τέτοιο. Αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ που ο Απόστολος των Εθνών Παύλος παραγγέλνει: ««στήκετε, καί κρατετε τάς παραδόσεις ς διδάχθητε ετε διά λόγου ετε δι΄ πιστολς μν».
Δεξιά στην εικόνα ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Γιάννης Σειράς
 Η λιτάνευση πρέπει να γίνεται την κυριώνυμο ημέρα και κατά το «αρχαίον τυπικόν». Δηλάδη να γίνεται «κύκλωθεν κύκλω» το χωριό

Η πομπή στον "ΚΟΥΚΟ"
 Δεν πρέπει η εκκλησιαστική επιτροπή να ξαναδεχτεί με κανένα τρόπο την κατάργηση, από τον δεσπότη, αυτής της παράδοσης. Αν ο δεσπότης για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να ακολουθεί την πομπή ή να αράζει στην εκκλησία μέχρι να επιστρέψει η πομπή ή «ο δρόμος είναι ανοιχτός….»
Η πομπή κατηφορίζει από το στενό στην "ΑΔΕΙΑ"
Σημείωση: Η τελευταία λιτάνευση της εικόνας που έγινε περιμετρικά της Γαλάτιστας, από όπου και οι φωτογραφίες, ήταν το 1998. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: