Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Συνέχιση λειτουργίας της ειδικότητας «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Ανάστατοι είναι οι μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καθώς μπορεί να εγγράφονται στην Β’ και Γ’ τάξη για το σχολικό έτος 2016 – 2017, όμως δεν γνωρίζουν αν τελικά θα φοιτήσουν σε αυτό το ΕΠΑΛ ή θα γίνει μεταγραφή τους.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές της ειδικότητας, αφού δεν γνωρίζουν αν και που θα διδάσκουν τη νέα σχολική χρονιά, έχει ως εξής:
Τον Φεβρουάριο του 2014 υποβλήθηκε μέσω Υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας οδηγία προς τις ΔΔΕ (αρ. πρωτ. 21310/Δ4/14-02-2014/Τ.ΠΑΖ.Θ.), ζητώντας από αυτές να δεχθούν από τα ΕΠΑΛ εισηγήσεις γα προσθήκη ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2014 – 2015. Στην οδηγία διευκρινιζόταν ότι οι ήδη λειτουργούντες τομείς και ειδικότητες δεν θα προταθούν για ίδρυση. Τον ίδιο μήνα το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου απέστειλε προς την ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης την πρόταση του για την ίδρυση νέων τομέων και ειδικοτήτων. Για τον τομέα της Μηχανολογία πρότεινε την νέα ειδικότητα Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι επειδή στο 1ο ΕΠΑΛ λειτουργούν εδώ και είκοσι χρόνια οι ειδικότητες Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, καθώς και Τεχνικός Οχημάτων, ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προχώρησε στην εκ νέου πρόταση τους.
Σε συνέχεια αυτής της αλληλογραφίας, η ΔΔΕ απέστειλε προς το Υπουργείο Παιδείας (αρ. πρωτ. 2984) έγγραφο με πίνακα στον οποίο είχε συγκεντρώσει τις προτάσεις όλων των ΕΠΑΛ της αρμοδιότητας της. Ο πίνακας περιελάμβανε στήλη (αριθμός 5) με τίτλο «Προτεινόμενη ειδικότητα», στην οποία από λάθος καταχώρησε όχι μόνο την παραπάνω προτεινόμενη ειδικότητα, αλλά και τις ήδη υπάρχουσες του τομέα της Μηχανολογίας του 1ου ΕΠΑΛ.
Στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας εκδίδει με τον όρο ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (Αριθμ. 80885/Δ4) τις Προσθήκες ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ (ΦΕΚ β’ αρ. φ. 1366). Στο εδάφιο για το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, για τον τομέα των Μηχανολόγων, αναφέρεται η ειδικότητα που είχε προταθεί, δηλαδή «Τεχνικός Μηχανικός θερμικών Εγκαταστάσεων», ενώ αναφέρει και τις δύο ειδικότητες του τομέα της Μηχανολογίας, οι οποίες κανονικά δεν θα έπρεπε να αναφέρονται, γίνεται όμως εξαιτίας της λάθους καταχώρησης στην στήλη 5 που είχε γίνει.
Παρά το γεγονός ότι η ειδικότητα «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού», είχε συμπεριληφθεί από λάθος και αυτή στην στήλη 5, δεν αναφέρεται στο εδάφιο της Απόφασης. Γεγονός που είναι σωστό καθώς η ειδικότητα υφίσταται ήδη στο 1ο ΕΠΑΛ, δημιουργεί όμως πλέον πρόβλημα με τη συνέχιση της ειδικότητας, εξαιτίας των συνεχόμενων λαθών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Παρ’ ότι το 1ο ΕΠΑΛ ενημέρωσε την ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για την απουσία της ειδικότητας των Ψυκτικών και παρά το γεγονός ότι αυτή με τη σειρά της προώθησε τη διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και στο Υπουργείο Παιδείας, μέχρι σήμερα η ειδικότητα βρίσκεται αίολη και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στο νέο σχολικό έτος. Προβλήματα βέβαια έχουν ήδη προκύψει, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έπειτα από εντολή της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, έγινε μεταγραφή των μαθητών της παραπάνω ειδικότητας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, καθώς υπήρχε αδυναμία από την πλευρά της διεύθυνσης τους σχολείου να εκδώσει απολυτήρια και πτυχία στους Ψυκτικούς της Γ τάξης.
Την ίδια ώρα, στις 26.06.2016 ξεκίνησαν οι εγγραφές των ψυκτικών της Β και Γ τάξης για το σχολικό έτος 2016 – 2017. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται με ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταγραφής των μαθητών σε ΕΠΑΛ όμορου Δήμου, γεγονός που σημαίνει και την κατάργηση της ειδικότητας από το 1 ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα υφίσταται στο σχολείο ήδη από το 1992, διαθέτει οργανωμένα εργαστήρια, ακριβό εξοπλισμό, αρκετούς μαθητές καθώς και μόνιμους καθηγητές τα τελευταία 16 χρόνια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε, αποκαθιστώντας τα γραφειοκρατικά λάθη, να εξακολουθήσει απρόσκοπτα η λειτουργία της ειδικότητας του «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.


Οι βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: