Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συντονίζονται οι μηχανισμοί της ΕΕ για την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την τροποποίηση του Κανονισμού για την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας» καθώς αφορούσε την προσθήκη της δυνατότητας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, το νέο μηχανισμό της ΕΕ που αντικαθιστά τη FRONTEX και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, αλλά και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Πρόκειται για ευθυγράμμιση καθηκόντων μεταξύ των τριών οργανισμών της ΕΕ, αλλά και για καλύτερο συντονισμό με τις εθνικές αρχές, προκειμένου αφενός, να απωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες και αφετέρου, να διενεργούνται από κοινού επιχειρήσεις ελέγχου, ασφάλειας και επιτήρησης «πολλαπλών σκοπών» με την παροχή πληροφοριών, εξοπλισμού και κατάρτισης.
Ενδεικτικό είναι ότι στα καθήκοντα της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας» θα συγκαταλέγονται «η ανταλλαγή πληροφοριών», η «παροχή υπηρεσιών επιτήρησης» και «η κοινή αξιοποίηση ικανοτήτων, κυρίως δε των πόρων, προκειμένου να επιτραπεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιχειρήσεων πολλαπλών σκοπών».
Αυτή η αναδιάταξη των δυνάμεων της ΕΕ, αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ μετά και από τη Σύνοδο στη Βαρσοβία, εντάσσονται σε ευρύτερους επικίνδυνους σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.
Γι΄αυτό οι λαοί πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να χαλάσουν αυτά τα σχέδια, σπάζοντας τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

20/07/2016                           Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: