Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Απώλεια ζωής εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων στην επείγουσα ιατρική στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Υγείας
  
Ο πρόσφατος θάνατος ενός 38χρονου στην Ουρανούπολη της Π.Ε. Χαλκιδικής ήρθε να αναδείξει για ακόμη μια φορά τις τρομακτικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και πληρώματα και τις συνολικές ανεπάρκειες που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας στη περιοχή.

Συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ κλήθηκε στην Ουρανούπολη, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νέου, ο οποίος παρουσίασε πνευμονικό οίδημα. Ωστόσο, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν, το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, ήταν στην Κασσανδρεία, απ’ όπου τελικά και ξεκίνησε, για να φτάσει στην Ουρανούπολη μία ώρα και 50 λεπτά αργότερα, χρόνος που στάθηκε μοιραίος για τη ζωή του 38χρονου.
Η κατάσταση στην Π.Ε. Χαλκιδικής είναι τραγική. Οι βάσεις των ασθενοφόρων συνδέονται με την έδρα των μονάδων υγείας και συγκεκριμένα, στον Πολύγυρο, όπου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής καθώς και σε Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Κασσανδρεία και Άγιο Νικόλαο, όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Η κατάσταση αυτή μάλιστα επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο μεγάλος αριθμός των τουριστών δημιουργεί ανάγκες για πολύ περισσότερα ασθενοφόρα και προσωπικό.
Το περιστατικό δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της Υγείας εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του λαού. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των παροχών στην Υγεία, έχει φτάσει τη λειτουργία και του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική κάτω από το όριο ασφαλείας.
Η σημασία της επείγουσας ιατρικής, η εξειδικευμένη αντιμετώπιση, η έγκαιρη μεταφορά, που καλύπτονται από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να περιορίσει ή και να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει.
    
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των δομών Υγείας στη Π.Ε. Χαλκιδικής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωγραφία της περιοχής όσο και τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν, λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης, κατά τη διάρκεια της θερινή σεζόν.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ερώτησησ θα συζητηθεί στη Βουλή την Δευτέρα 24/4/2017 στις  17.00

Δεν υπάρχουν σχόλια: