Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα 15 Ιούνη



1942
Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται συλλαλητήριο 4.000 περίπου αγροτών της επαρχίας Πυλίας κατά των φόρων που είχε επιβάλλει η κατοχική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών κράτησαν 3 μέρες και τελικά διαλύθηκαν από ισχυρές δυνάμεις του Ιταλικού στρατού και της χωροφυλακής. Συνελήφθησαν 12 αγρότες, οι οποίοι κλείστηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα.

1944
1)Στις 15 και 16 του μηνός τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας(Α’ Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

2)Οι εργαζόμενοι της Λειβαδιάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους Ναζί.
Την ίδια μέρα τμήματα της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣχτυπούν τους οχυρωμένους στο χωριό ΒαλτέτσιΓερμανούς και ταγματασφαλίτες, προξενώντας του βαριές απώλειες (200 νεκροί και τραυματίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: