Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Προβλήματα λειτουργίας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, στο Δήμο Χαλκηδόνος, ΠΕ Θεσσαλονίκης.


ΕΡΩΤΗΣΗ της  Κ.Ο.του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών

Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τόσο τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όσο και τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό που υπηρετούν σε αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ειδικού Σχολείου στην ΔΕ Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας (ΠΕ Θεσσαλονίκης) που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2017, με καθυστέρηση 2 ετών από την προγραμματισμένη έναρξη της.
Το σχολείο στεγάστηκε σε ένα νεόδμητο κτήριο, το οποίο όμως παραδόθηκε χωρίς κανένα εξοπλισμό, μάλιστα η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ) έστειλε θρανία, καρεκλάκια και ορισμένα γραφεία, ενώ οι ανάγκες, όπως είναι αυτονόητο, δεν αφορούσαν μόνο σε αυτά. το αποτέλεσμα ήταν ένα τμήμα του απαραίτητου εξοπλισμού να καλυφθεί είτε απευθείας από τον Σύλλογο Γονέων είτε από δωρεά επιπλοποιού του Αγίου Αθανασίου. Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η παράδοση του υπόλοιπου εξοπλισμού από την ΚτΥπ ΑΕ.
Ταυτόχρονα όμως εκτός από το σοβαρό πρόβλημα του εξοπλισμού, το σχολείο δεν είναι με επάρκεια στελεχωμένο. Το σύνολο των εκπαιδευτικών και του ειδικού προσωπικού είναι αναπληρωτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες καθώς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα αλλάξουν όλοι τους. Με μόνιμη σχέση εργασίες υπηρετεί μόνο η Διευθύντρια του Σχολείου η οποία βρίσκεται εκεί με απόσπαση από τη Φλώρινα. Επιπλέον, το σχολείο δεν διαθέτει κοινωνικό λειτουργό, ούτε και εργοθεραπευτή, ειδικότητες που είναι αναγκαίες για ένα ειδικό σχολείο.
Να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω σχολείο φοιτούν 16 παιδιά και καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στοιχείο που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για οργανωμένη μετακίνηση των παιδιών που φοιτούν σε αυτό. Παρόλα αυτά όμως από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και τα τέλη του Μάρτη 2018 δεν υπήρχε η αναγκαία αυτή μετακίνηση των παιδιών και αναγκάζονταν οι γονείς τους να αναλαμβάνουν και αυτή την ευθύνη.
Από τα τέλη του Μάρτη του 2018 το πρόβλημα της μεταφοράς δεν λύθηκε για όλα τα παιδιά καθώς 3 από αυτά μένουν εκτός καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί που ολοκληρώθηκαν δεν τα καλύπτουν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·       Τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου, με την πρόσληψη μόνιμου ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού που θα το στελεχώσει με επάρκεια επιστημονική και αριθμητική σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε ολόκληρο το σχολείο.
·       Τη λύση του προβλήματος της μεταφοράς όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση. 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: