Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Προστασία των λουόμενων στις ακτές


ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο.  ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών
           

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας & Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ) το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 που τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και αφορά το νομικό πλαίσιο της ναυαγοσωστικής θάλασσας περιέχει πλήθος διατάξεων, που θα φέρουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν και το Υπουργείο έλαβε πλήθος αιτημάτων και επεξεργασμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του ΠΔ, ώστε να περιέχει διατάξεις αναγκαίες και ικανές να εφαρμοστούν, απλά τα αγνόησε.
Πιο συγκεκριμένα,  οι διατάξεις του Π.Δ. δεν συνάδουν με την νομοθεσία και τις πρακτικές διεθνών οργανισμών. Επηρεάζουν δυσμενώς επαγγελματικούς κλάδους (εκπαιδευτές, ναυαγοσώστες, εργολάβους, εκμεταλλευόμενους λουτρικών εγκαταστάσεων). Απειλούν το αγαθό της δημόσιας υγείας επειδή δεν προσφέρουν ποιοτική πρόληψη, διάσωση και φροντίδα στους λουόμενους και θέτουν σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική υγεία των ναυαγοσωστών.
Το αποτέλεσμα είναι, αντί το Υπουργείο να βοηθάει τους δήμους να προσλάβουν ειδικευμένο προσωπικό, να δημιουργεί εμπόδια. Όλα αυτά σε μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα και έχει πάνω από 400 πνιγμούς κάθε χρόνο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Π.Δ. τέθηκε σε ισχύ ένα μήνα μετά την έκδοσή του. Είναι χρονικά αδύνατον για τους περισσότερους δήμους να εναρμονιστούν στις νέες απαιτήσεις, αφού απαιτείται μεγάλος αριθμός χρονοβόρων διοικητικών ενεργειών (χαρακτηρισμός παραλίας ως πολυσύχναστης από επιτροπή, καθορισμός των υπό φύλαξη παραλιών και του απαιτούμενου αριθμού ναυαγοσωστών και εξοπλισμού, έγκαιρη και επιτυχημένη προκήρυξη διαγωνισμού χωρίς ενστάσεις, εξεύρεση απαιτούμενων κονδυλίων κτλ).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:
·  Να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία των λουόμενων στις ακτές
·  Να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις στους δήμους (προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση) για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ναυαγοσωστικής ασφάλειας στη θάλασσα.
·  Να διασφαλιστούν τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (εκπαιδευτές, ναυαγοσώστες).

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Κώστα Στεργίου
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: