Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης», για τον τραυματισμό μαθητών από πτώση ανεμιστήρα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο




                                                 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
               
                                                                        Θεσσαλονίκη, 25.09.2018
                 Το επικίνδυνο περιστατικό της περασμένης Πέμπτης 20.09.2018 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με την πτώση του ανεμιστήρα οροφής πάνω στους μαθητές της Γ΄ τάξης αποτελεί καμπανάκι για την προβληματική κατάσταση των σχολικών διδακτηρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Σχολικά κτίρια γερασμένα, με ακατάλληλους χώρους και αίθουσες, υποσυντηρημένα,  δεν αποτελούν μόνο εμπόδια για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά μερικές φορές καθίστανται και επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα δασκάλων και μαθητών.
Αν μάλιστα προστεθεί και η ανυπαρξία της αντισεισμικής θωράκισης των παλιών σχολικών μονάδων της πόλης –που αποτελούν και την πλειοψηφία τους- μιας και ο οπτικός πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης καρκινοβατεί, τότε το μέγεθος του προβλήματος δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό.
Ούτε , φυσικά, μπορεί να αντιμετωπιστεί στα σοβαρά το ζήτημα της ελλιπής επισκευής και συντήρησης  των υφιστάμενων σχολικών υποδομών με τις διάφορες πολυδιαφημισμένες χορηγίες της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ που προωθεί η διοίκηση Μπουτάρη.
Όσο για την εξοργιστική ανακοίνωση της διοίκησης Μπουτάρη για το επικίνδυνο συμβάν στο 5ο Δημοτικό σχολείο, αυτή αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και κυνισμού.
Αλήθεια, η προληπτική συντήρηση των σχολείων δεν είναι στις υποχρεώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης;
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής ή ανοχής.
Τώρα γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί με το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και Δήμο την άμεση επισκευή-συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: